Skip to main content
pretraga

Opis programa

Naš najprestižniji i najstariji obrazovni program, jednogodišnji ciklus kroz koji prolaze političarke i političari, kao i neki od lidera javne uprave, civilnog sektora, medija i poslovne zajednice u Srbiji.

Pročitaj sve Analize i Publikacije U fokusu

Analize i Publikacije

Sve naše ideje na jednom mestu: analize; predlozi politika; analitički izveštaji sa događaja koje smo organizovali.

Pogledaj sve

Opis programa

Glavni, dugogodišnji obrazovni program Beogradskog fonda za političku izuzetnost je Godišnji seminar (GS) koji se realizuje u saradnji sa Savetom Evrope. Program seminara je koncipiran tako da sledi osnovnu orijentaciju BFPE – podršku procesu u kome pripadnici političkih elita proširuju znanja o evropskim vrednostima i institucijama, procesima evropskih i evro-atlanskih integracija i poštovanju osnovnih principa Saveta Evrope.

Godišnji seminar je jednogodišnji ciklus edukativnih aktivnosti namenjen istaknutoj generaciji mlađih političara i njihovim kolegama i koleginicama iz javne uprave, nevladinih organizacija, medija, poslovnog sektora – osobama koje su ozbiljno započele svoje političke i profesionalne karijere i koje sagledavaju potrebu za učenjem i dodatnim usavršavanjem u poslu koji obavljaju. Osnovni cilj programa je da omogući stalni razvoj i dijalog demokratski orijentisanih lidera u sferi politike i javnog života koji će na odgovoran način državu i društvo voditi ka evropskim integracijama.

Velika većina polaznika i polaznica seminara napredovala u svojoj potonjoj političkoj i profesionalnoj karijeri. Alumnisti ovog programa su zauzimali položaje narodnih poslanika, ministara, pomoćnika ministara i državnih sekretara u Vladi Srbije, gradonačelnika, partijskih funkcionera, urednika medija, lidera građanskog društva… Mnogi alumnisti se naknadno vraćaju različitim programima BFPE ne samo kao učesnici, već često i kao predavači.

Program realizujemo uz programsku podršku Saveta Evrope, kao jedna od 20 članica Mreže škola za političke studije Saveta Evrope koje deluju u regionu Zapadnog Balkana, Zajednice Nezavisnih Država severne Afrike, i od ove godine u Grčkoj i Turskoj.

WORLD FORUM FOR DEMOCRACY 2013 FORUM MONDIAL DE LA DÉMOCRATIE 2013

Okosnica i jedan od ključnih razloga za dugovečnost i uspeh programa: činjenica da se godišnji seminar realizuje u saradnji sa Savetom Evrope. Na slici: direktorke i direktori škola za političke studije koje od 2008. godine deluju pod pokroviteljstvom SE. Copyright CoE 2013.

Po završetku seminara, polaznici nastavljaju saradnju i komunikaciju kroz alumni mrežu i različite programe i aktivnosti Beogradskog fonda. Aktivnosti alumni mreže, koje su organizovane upravo na osnovu potreba i predloga alumnista, uključuju različite događaje ne samo u Srbiji, već i regionalne seminare kroz živu saradnju u okviru partnerskih škola sa Zapadnog Balkana.

Kao rezultat ove dugogodišnje saradnje 2012. godine je pokrenut novi trogodišnji regionalni projekat pod nazivom „Regionalna akademija za demokratiju”. Najistaknutiji alumnisti Godišnjeg seminara našli su svoje mesto i u jednoj od tri generacije ovog programa.

Metodologija rada

Programom su predviđena tri nacionalna seminara, kao i jedan seminar u Savetu Evrope u Strazburu.

Jedan od događaja u okviru programa godišnjeg seminara. Govore Sonja Liht i Milan Nikolić. Palić, jun 2014. Foto: BFPE

Nacionalni seminari su četvorodnevni (četvrtak-nedelja) i organizuju se na različitim lokacijama u Srbiji. Program se odvija kroz interaktivna predavanja i radionice, a osmišljen je na način koji i pored intenzivnog radnog dela ostavlja vremena za međusobno umrežavanje učesnika. Svi seminari se održavaju u skladu sa pravilom Četam hausa (Chatham House) što omogućava otvorenu debatu sa predavačima i među učesnicima. Nacionalni seminari su posvećeni različitim aspektima ekonomskih i društvenih reformi u procesu tranzicije, iskustvima novijih zemalja članica EU, pitanjima bezbednosti, spoljne politike i regionalne saradnje, kao i napretku Srbije u procesu integracije u EU.

Najzad, na seminaru u Strazburu, koji se događa u okviru „Svetskog foruma demokratije”, učestvuje manji broj učesnika ove grupe (do 20 polaznika). Ovaj Forum svake godine okupi oko 450 učesnika iz svih 18 zemalja u kojima postoje škole političih studija Saveta Evrope.

Close Menu