Skip to main content
search

U periodu od 23. do 25. septembra 2022. godine u Zrenjaninu održan je treći događaj pod nazivom „Budućnost socioekonomskog razvoja Zapadnog Balkana“ u okviru Godišnjeg seminara koji Fondacija BFPE za odgovorno društvo realizuje u saradnji sa Školom političkih studija Saveta Evrope.

Prvo predavanje bilo je posvećeno povratku poverenja građana u institucije. Istaknuto je da nas je virus sve zatekao nespremne. A na Balkanu su svi demokratski periodi završavani na nesrećan, nedemokratski način i ceo region je dugo živeo u nedostatku mogućnosti da izgradi snažne institucije. Međutim, ljudi u Srbiji konačno pokazuju značaj institucija i značaj vladavine prava.

Drugo predavanje bilo je posvećeno borbi protiv antiromskog raspoloženja na kome su učesnici imali priliku da se upoznaju sa različitim oblicima diskriminacije Roma i načinima za njihovo prevazilaženje. Dok je treće predavanje bilo posvećeno položaju žena na tržištu rada na kome je ukazano da je pol među 3 najčešća navođenja osnova diskriminacije. Zatim su učesnici nastavili na rad na predlozima praktične politike u okviru radionice organizovane na tu temu.

Problem depopulacije u Srbiji – ka novom pristutpu bila je tema četvrtog predavanja gde su se učesnici upoznali sa populacionim pitanjima i inovativnim načinima za njihovo rešavanje. Kako bi unapredili svoje veštine govora i javnog nastupa usledila je radionica debate u okviru koje su učesnici imali priliku da nastave rad na ovoj važnoj praktičnoj veštini.

Sinergija poslovnog sektora i civilnog društva kao komponentna razvoja bila je tema sledećeg predavanja. Učesnici su imali priliku da se upoznaju sa dobrim i lošim stranama funkcionisanja privrede, ali i da se bliže upoznaju sa odnosnom lokalne zajednice i stranim direktim investicijama.

Poslednje predavanje bilo je posvećeno uticaju medija za vreme krize. Na predavanju je istaknut značaj valjanog medijskog izveštavanja ali i da je zadatak medija uvek, a pogotovu u vremenima krize da ne zaborave one koju su najviše pogođeni i da mediji moraju biti njihov glas.

Close Menu