Skip to main content
search

Regionalna škola za politički razvoj

Opis programa

Kontekst:

Regionalna škola za politički razvoj je namenjena mladim ljudima iz Hrvatske, Severne Makedonije i Srbije koji su zainteresovani za promociju aktivnog građanstva i zelene agende. Ovaj projekat je koncipiran sa ciljem uspostavljanja regionalnog obrazovanog programa radi promocije aktivnog građanstva, političkog učešća i evropskih vrednosti u kontekstu održivog razvoja i klimatskih akcija.

U svetlu dinamičnih globalnih promena i izazova koje donosi klimatska kriza, mladi lideri i liderke postaju ključni akteri u oblikovanju budućnosti svojih zajednica i društava. Mladi, koji danas čine 16% svetske populacije, imaju neospornu odgovornost i značajnu ulogu u daljem razvoju društva. Njihova percepcija važnosti sopstvenog doprinosa društvu i njihovo priznanje kao ravnopravnih aktera u procesu donošenja odluka predstavljanju ključne aspekte izgradnje inkluzivnog i kohezivnog društva. Posledično, aktivno uključivanje mladih u rešavanje društvenih problema jeste imperativ.

Mladi su često ti koji će osetiti dugotrajne posledice ovih problema, ali često se suočavaju sa brojnim preprekama kada pokušavaju da se aktivno uključe u procese donošenja odluka. Neki od ključnih problema uključuju nedostatak adekvatnog znanja, ograničeno iskustvo, nedostatak prilika i mreža za efikasno uključivanje u relevantne inicijative i donošenje odluka.

Stoga, osnovni cilj ovog projekta jeste pružanje mladim liderima i liderkama neophodnog obrazovanja, sticanje relevantnog iskustva i podsticanje njihovih zajedničkih inicijativa na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou usmerenih ka rešavanju društvenih kriza. Kroz ovaj projekat, mladi će razviti mrežu kontakata koja će im biti od koristi u radu na razvoju i zagovaranju zelenih javnih politika. Takođe, oni će biti izloženi primerima najbolje prakse i povezani sa ekspertima, nevladinim organizacijama i institucijama, što će podržati njihovo buduće aktivno uključivanje.

Cilj projekta:

Promovisanje aktivnog građanstva, političke participacije i evropskih vrednosti u kontekstu održivog razvoja i borbe protiv klimatskih promena kroz uspostavljanje regionalne obrazovne platforme pod nazivom „Regionalna škola za mlade političke liderke i liderke u održivom razvoju (RESPONDA)“ za mlade iz Hrvatske, Srbije i Severne Makedonije.

Ciljne grupe:

Mladi iz Hrvatske, Severne Makedonije i Srbije, uzrasta do 30 godina koji su aktivni, željni učenja i budući lideri u oblasti zelenih politika. Ukupan broj učesnika/učesnica biće 30, 10 iz svake zemlje.

Metod rada:

U okviru regionalne škole za politički razvoj biće organizovana 3 seminara za mlade lidere i liderke koji će stečenim znanjem, iskustvom i praktičnim veštinama raditi na razvoju i zagovaranju zelenih javnih politika. Seminari će biti održani u Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji i Srbiji.

Planirana je četvorodnevna poseta Hrvatskoj koja uključuje posetu Rijeci i upoznavanje sa praksama uključivanja mladih tamo, upoznavanje sa lokalnim i nacionalnim organizacijama mladih i njihovim radom, kao i učenje iz iskustava ostrva Krk i najboljih praksi u upravljanju otpadom i vodom, kao i uključivanju mladih u lokalne ekološke aktivnosti. Učesnici i učesnice programa će predstaviti i diskutovati svoje projekte pred lokalnim savetima mladih i srednjoškolcima iz Rijeke i Krka.

Planirana je i četvorodnevna studijska poseta Briselu, koja uključujuje posete Evropskoj komisiji, Evropskom parlamentu, Evropskom savetu, Evropskoj agenciji za zaštitu životne sredine, Savetu za zaštitu životne sredine i održivi razvoj EU i nevladinim organizacijama za zaštitu životne sredine EU. Učesnici i učesnice će predstaviti svoje projekte evropskim zvaničnicima i predstavnicima organizacija mladih EU.

Učesnici i učesnice će raditi u grupama od 7-8 uz mentorsku podršku kako bi kreirali ekološke inicijative.

Vreme trajanja:

01. 09. 2023- 31. 08. 2025.

Partneri:

Akademija za politčki razvoj

Centar za istrazhuvanje i kreiranje politiki- Center for Research and Policy Making

Donatori:

Evropska komisija

Ovaj post je takodje dostupan na ENG.

Close Menu