Skip to main content
search

Međunarodni dan Roma i Romkinja sada već tradicionalno obeležen je u partnerskim opštinama i gradovima na zajedničkom programu Saveta Evrope i Evropske unije ROMACTED II – promovisanje dobrog upravljanja i osnaživanja romske zajednice na lokalnom nivou.

Obeležavanjem 8. aprila Međunarodnog dana Roma proslavljaju se romska kultura, istorija i jezik, ali se istovremeno podseća i ukazuje na činjenicu da se Romi i Romkinje širom sveta nalaze u znatno nepovoljnijem položaju u odnosu na većinsko stanovništvo u gotovo svim oblastima društvenog života, kao i da su i dalje izloženi diskriminaciji i duboko ukorenjenoj socijalnoj isključenosti.

U okviru proslave 8. aprila u partnerskim opštinama i gradovima organizovan je niz aktivnosti kako bi se ukazalo na značaj uključivanja svih članova društva i kako bi se slavila različitost.

Romska zastava se zavijorila na zgradama opština, odnosno gradskih kuća u Kostolcu, Kragujevcu, Lebanu, Nišu, Zvezdari, Zaječaru, Subotici i Vrnjačkoj Banji, kao i u Mesnim zajednicama u Subotici, Pirotu i Vrnjačkoj banji, ali i u kulturnim centrima Roma u Apatinu i Pirotu. Takođe, Tvrđavski most u Nišu je bio u bojama Romske zastave.  

U okviru proslave Dana Roma i Romkinja predstavljeni su rezultati tj. realizovani prioriteti koje je prepoznala i predložila romska zajednica u okviru ROMACTED programa u Subotici i Aleksincu.

Tradicionalni prijemi u čast Roma i Romkinja koji okupljaju članove i članice Lokalnih akcionih grupa, predstavnike/ce romskih organizacija, pedagoške asistente, a održani su u Aleksincu, Apatinu, Kostolcu i Subotici.

Obeležavanje Dana Roma u Baču je simbolično održano na ulicama Vajske, najvećeg romskog naselja, gde se sa decom različitih uzrasta razgovaralo na temu romske istorije i kulture, a zatim su deca crtala romsku zastavu.

Kao i svake godine u gradskoj opštini Kostolac organizovan svečani defile ulicama Kostolca, a zatim je usledio program u pozorišnoj sali Doma kulture, gde su dodeljene povelje i zahvalnice predstavnicima opštine i grada Požarevca, predstavnicima drugih značajnih institucija i lokalnim organizacijama civilnog društva. Nakon toga je održan kulturno umetnički program koji je bio sastavljen od pevanja, recitovanja i spleta igara romskog kulturnog folklornog ansambla.

U Kragujevcu je Svetski dan Roma obeležen  svečanom akademijom gde su dodeljene zahvalnice svim relevantnim akterima i održan je koncert narodnog orkestra Nenada Milanovića Pegija.  Pored toga od 4. aprila do 8. aprila je održana manifestacija Romsko kulturno proleće u okviru koje otvorena izložba „Poznati Romi sveta“ u Narodnoj biblioteci, kao i razgovor na temu kulturne baštine Roma u Srbiji.

U Kulturnom centru Roma u Pirotu u najvećem romskom naselju Rasadnik organizovana je proslava 8. aprila kroz niz manifestacija koje su započele 4. aprila organizovanjem kulturno umetničkog programa, kao i radionice na temu značaja romske kulture u umetnosti sa učenicima OŠ, a nastavilo se tradicionalnim okupljanjem članova i članica Lokalne akcione grupe 8. aprila. 

U Subotici, u saradnji sa OŠ „Matko Vuković“ na Otvorenom univerzitetu organizovan je raznovrstan kulturno-umetnički program u okviru kog su đaci ove škole približili svojim vršnjacima, roditeljima i gostima kulturu, običaje, jezik i istoriju ovog naroda. Tom prilikom otvorena je izložba radova učenika i učenica osnovnih škola na temu „Bogatstvo različitosti.“

U gradskoj opštini Zvezdara u Mesnoj zajednici Lipov Lad organizovano je javno slušanje monodrame „Samo Bog zna“ uz muzičku pratnju.

Osmi april je proglašen za Svetski dan Roma 1990. godine na četvrtom romskom kongresu Međunarodne romske unije (IRU) u Serocku, Poljskoj u znak sećanja na prvi Međunarodni kongres Roma, koji je održan 1971. u Londonu. Na tom prvom međunarodnom okupljanju ustanovljeni su romska himna „Đelem, đelem“, kao i zastava plavo-zelena dvobojnica sa crvenim točkom u sredini. Plava boja je simbol neba, slobode i bezgraničnog prostranstva, zelena predstavlja travu, put, život obeležen putovanjima, dok crveni točak označava simbol stalnog kretanja.

Close Menu