Skip to main content
search

U znak sećanja na Međunarodni dan Roma, u Kulturnom centru Roma u Pirotu održana je proslava 4. aprila 2024. godine. Manifestacija, organizovana u čast bogatstva romske kulture, tradicije i identiteta, okupila je uvažene goste, među kojima su Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota, Janoš Babity šef misije Saveta Evrope u Beogradu, Biljana Marković, pomoćnica ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Elvira Angulo Rodrigez iz Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i Radmila Nešić,  predsednica NVO Ternipe.

U uvodnom govoru, gospodin Vasić je pozdravio prisutne i naglasio značaj Romskog kulturnog centra za Pirot, kao i činjenicu da je on potpuno integrisan unutar grada i šire zajednice. 

Gospodin Babity je istakao činjenicu da je proslava Međunarodnog dana Roma prilika da Savet Evrope, kao prva međunarodna organizacija za ljudska prava, potvrdi svoju posvećenost promovisanju jednakosti i nediskriminacije romskih zajednica, kao i da nastavi svoje napore u borbi protiv ciganizma u zemljama članicama Saveta Evrope.

Biljana Marković, predstavnica Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, rekla je da su „zbog svoje metodologije i podrške programi kao što je ROMACTED, zajednički program Saveta Evrope i Evropske unije, važni za unapređenje položaja romske zajednice, ali i njihovih suseda, pripadnika drugih zajednica. Upravo promovisanjem različitih kultura i tradicija doprinosimo njihovom upoznavanju i zbližavanju, i time jačamo veze među ljudima.“

Predstavljajući Delegaciju EU u Republici Srbiji, Elvira Angulo Rodrigez je ponovila činjenicu da EU kontinuirano pruža podršku Srbiji ne samo na putu ka punopravnom članstvu u EU, već i u promovisanju ljudskih prava i zaštiti manjina.

Predsednica NVO Ternipe, Radmila Nešić izrazila je zahvalnost Gradu Pirotu, Savetu Evrope i Evropskoj uniji na podršci u osnivanju Kulturnog centra Roma, ističući njegovu ulogu u očuvanju romskog identiteta, kulture i umetnosti. 

Ova manifestacija, čiji je domaćin novoosnovani Kulturni centar Roma, obeležila je prekretnicu u naporima za promovisanje socijalne inkluzije Roma i Romkinja i očuvanje njihovog kulturnog nasleđa. Centar, koji se finansira u okviru druge faze ROMACTED-a, zajedničkog programa Saveta Evrope i Evropske unije, služi kao čvorište kulturnih, obrazovnih i umetničkih aktivnosti usmerenih na osnaživanje romske zajednice.

Predstavljeni su tradicionalni romski muzički, plesni i drugi umetnički izrazi koji naglašavaju živost romske kulture. Obezbeđivanjem platforme za kulturnu razmenu i dijalog, na skupu je naglašen značaj tolerancije, razumevanja i socijalne uključenosti romske zajednice.

Nakon manifestacije, učenicima iz osnovnih škola održan je javni čas o romskoj istoriji i kulturi koji im je predstavio poreklo i migracije Roma, ali i tradicionalne profesije, ključne praznike, kao i informacije o zastavi, himni i važnim datumima i herojima.

Ovaj događaj poslužio je kao svedočanstvo napretka postignutog u priznavanju i slavlju romskog nasleđa, istovremeno priznajući izazove sa kojima se suočavaju. Kroz zajedničke napore koje su podržali Savet Evrope i njegov Odsek za Rome i Putnike, inicijative poput Kulturnog centra Roma u Pirotu primer su i korak napred u izgradnji inkluzivnijeg i kohezivnog društva.

Close Menu