Skip to main content
search

Prvi seminar Regionalne škole za politički razvoj održan je tokom vikenda u Tuheljskim Toplicama u Hrvatskoj. Od 19. do 21. aprila 2024. godine, učesnici iz Srbije, Hrvatske i Severne Makedonije okupili su se kako bi istražili ključne teme: Političke institucije, konstruktivan dijalog i zelene politike.

Događaj je otpočeo predavanjem o političkim institucijama u EU, sa osvrtom na Hrvatsku, Srbiju i Severnu Makedoniju. Stručnjaci i stručnjakinje poput Ivana Matića iz Akademije za politički razvoj, Ivanke Stamenić iz Fondacije BFPE za odgovorno društvo i Gordane Nestorovske iz Centra za istraživanje i kreiranje politike podelili su svoje uvide, pružajući učesnicima i učesnicama sveobuhvatno razumevanje regionalnih političkih okvira.

Nakon predavanja, učesnici i učesnice su učestvovali/le u radionici gde su kreirali/e plakate o političkim institucijama u tri zemlje.

Fokus drugog dana seminara bio je na zelenim politikama, sa Sofijom Babić, savetnicom za politiku u WWF Adria, koja je održala predavanje o zelenim politikama u kontekstu EU. Sledeća panel sesija dublje je istražila zelene politike u EU i Hrvatskoj, uz perspektive Branka Ančića, predstavnika Instituta za socijalna istraživanja Zagreb i predstavnika Gradske skupštine Zagreba (Možemo!), zajedno sa Zlatkom Galešićem, stručnjakom za energetiku u Siemens Energy Ltd., obojica su alumnisti Akademije za politički razvoj, i Sofijom Babić iz WWF Adria.

Učesnici i učesnice su dalje istražili zelene politike kroz radionicu posvećenu predstavljanju zelenih politika u tri zemlje, olakšavajući razmenu ideja i najboljih praksi u razvoju ekološke politike. Prvi seminar Regionalne škole za politički razvoj bio je ispunjen učenjem, deljenjem i povezivanjem sa učesnicima iz Srbije, Hrvatske i Severne Makedonije.

Projekat sprovodi Akademija za politički razvoj iz Hrvatske, Centar za istraživanje i kreiranje politika iz Severne Makedonije i Fondacija BFPE za odgovorno društvo uz podršku Erasmus + programa.

Close Menu