Skip to main content
search

U Prištini, 14. maja 2024. godine, održana je završna konferencija pod nazivom „Osnažene žene osnažuju žene“ na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja o osnaživanju i položaju žena na tržištu rada.

Neki od ključnih nalaza istraživanja ukazuju na nedostatak podrške ženama na tržištu rada. Ovo jasno pokazuje potrebu za inicijativama i programima koji promovišu mentorstvo i umrežavanje među ženama na radnom mestu. Uočena je važna uloga organizacija i poslodavaca u stvaranju okruženja koje podstiče podršku i jednakost na radnom mestu. Njihove politike i prakse, posebno u sprečavanju seksualnog uznemiravanja, diskriminacije i promovisanju različitosti i inkluzije, imaju značajan uticaj na iskustvo žena u radnom okruženju.

Takođe, istraživanje je identifikovalo da balansiranje između porodičnog i profesionalnog života, kao i napredovanje u karijeri, često zahteva od žena duboke žrtve i snalaženje u sistemskim izazovima. Posebno se ističe da porodiljsko odsustvo naglašava stalne nejednakosti, jer žene često ostaju kod kuće da se brinu o deci, dok muškarci koriste to vreme da napreduju u karijeri, kao i da usvojeni stereotipi predstavljaju značajnu barijeru za ravnopravno učešće žena na tržištu rada.

Istraživanje je predstavila Svetlana Stefanović, izvršna direktorka Fondacije BFPE za odgovorno društvo, koja je ujedno i jedna od autorki istraživanja.

Partneri na projektu su Institut Demokratija za razvoj, Centar za istraživanje i kreiranje politika, Institut za strateške studije i projekcije, Centar Rodni savez za razvoj i Fondacija BFPE za odgovorno društvo.

Close Menu