Skip to main content
search

U periodu od 24. do 26. juna u Nišu održan je drugi događaj pod nazivom „Regionalna saradnja i evropske integracije Zapadnog Balkana u periodu krize“ u okviru Godišnjeg seminara koji Fondacija BFPE za odgovorno društvo realizuje u saradnji sa Vilfred Martens Centrom za evropske studije i uz podršku Saveta Evrope i Hanns Seidel Fondacije.

Prvo predavanje bilo je posvećeno energetskoj bezbednosti gde su polaznici zajedno sa predavačam pokušali da dođu do odgovora na pitanje kako osigurati energetsku bezbednost i nezavisnost. Tema drugog predavanja bila je budućnost odnosa Beograda i Prištine gde su učesnici kroz debatu i razgovor zajedno sa govornicima imali priliku da sagledaju sve aspekte odnosa između dve strane.

Uticaj rata u Ukrajini na evropsku perspektivu Zapadnog Balkana bila je tema trećeg predavanja, dok je četvrto predavanje bilo posvećeno razvoju „čeličnog prijateljstva“ odnosno razumevanju saradnje Srbije i Kine. Razgovaralo se i o spoljnoj politici Srbije u kontekstu novih globalnih izazova, ali i o rastućem značaju sajber bezbednosti i njenom uticaju na budućnost. Pored toga, polaznici su nastavili sa treninzima debate i pisanja predloga praktičnih politika koje su započeli tokom prvog seminara koji je održan u martu 2022. godine.

Close Menu