Skip to main content
search

Opis programske celine:

Naša bojazan je da čitavom regionu Zapadnog Balkana – odnosno, Jugoistočne Evrope – preti da postane periferija, oslabljena brojnim bilateralnim sporovima, bez stvarne mogućnosti da utiče na globalna dešavanja. Verujemo kako u kontekstu novih blokovskih podela, kontinuirane ekonomske nesigurnosti i rasta popularnosti populističkih i ekstremnih političkih opcija, potreba za takvim dijalogom koji je stalan i otvoren za drugačija mišljenja nikada nije bila veća.

BFPE zato okuplja političarke, think-tankerke, aktiviste i aktivistkinje, one koji odluke donose, sprovode, tumače i kritikuju; suočava ih sa posledicama nečinjenja; i nastoji sve zajedno izvesti iz “zone komfora” kako bi podstakao debatu koja će voditi ka rešenjima.

Naše aktivnosti u ovoj programskoj oblasti uključuju osmišljavanje, pripremu i realizaciju Beogradskog bezbednosnog foruma (BSF) kao najprestižnije konferencije te vrste “od Beča do Istanbula”, koja se održava od 2011. godine; te Beogradskih dijaloga, platforme za dijalog i saradnju ključnih aktera u Evropi i Beogradu o različitim problemima razvoja Srbije, sve u kontekstu podrške našoj zemlji na putu ka članstvu u EU. Ujedno, realizujući programe koje povezuju profesionalce-predstavnike/ce različitih profesija, nastojimo da putem jednog alternativnog pristupa izgradnji mira pomognemo normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

BFPE navedene aktivnosti realizuje zajedno sa Evropskim pokretom u Srbiji i Beogradskim centrom za bezbednosnu politiku (kada je reč o BSF-u) odnosno Forumom Srbija-Nemačka (kada je reč o Beogradskim dijalozima). Lista naših partnera u ovoj programskoj oblasti kreće od strateških partnera BSF-a: Vilfred Martens centra za evropske studije, Balkanskog fonda za demokratiju, fondacije Robert Boš, Evropskog fonda za Balkan i Fondacija za otvoreno društvo (OSF); ali i uključuje više aktera sa prostora Kosova: Prištinski institut za političke studije, Institut D4D, „Aktiv“, te organizaciju „Izgradnja zajednice“ u Mitrovici.

Svi programi u okviru ove celine:

BFPE nudi programe koji su sveobuhvatni i prilagođeni stvarnim okolnostima rada, te izazovima koji postoje na lokalnom i nacionalnom nivou vlasti, ceneći iskustva svojih polaznika i izbegavajući ex cathedra pristup.

Godišnji seminar

Naš najprestižniji i najstariji obrazovni program, jednogodišnji ciklus kroz koji prolaze političarke i političari, kao i neki od lidera javne uprave, civilnog sektora, medija i poslovne zajednice u Srbiji.

Balkanski dijalozi

Dijalog za budućnost

Evropeizacija se susreće sa demokratijom odozdo: Zapadni Balkan u potrazi za novim evropskim i demokratskim momentumom

Zapadni Balkan – istraživanje puta za region

Borba protiv nasilja (u porodici) sistemski počinje na lokalu

Opis programa BFPE započinje novi projekat uz podršku Kanadskog fonda za lokalne inicijative (CFLI) koji...

NQFS

Komparativna analiza odnosa država Višegradske grupe i Balkana prema povećanom prisustvu Kine

Balkans 360

Žene Balkana za novu politiku

Regionalna akademija za javne politike

Ženska parlamentarna mreža

Akademija ženskog liderstva

Srbija i Kosovo: kroz inovacije ka promeni svesti i podizanju poverenja

Regioni

Evropske integracije i lokalni razvoj – ka uspešnim strategijama i dobrom upravljanju (2008 – 2013.)

Lokalno umrežavanje za održivi razvoj

Saradnjom "na lokalu" do normalizacije i unapređenja odnosa Srbije i Kosova

Beogradski dijalozi

Donosioci odluka u Srbiji moraju biti otvoreni za tuđa iskustva, znanja i veštine; spremni da sarađuju, da znaju da pitaju za savet, ali i da budu sposobni da na kraju donose odluke u skladu sa visokim standardima EU i interesima svojih građana.

Regionalna akademija za demokratiju (RAD)

RAD ima za cilj da doprinese regionalnoj saradnji na Zapadnom Balkanu u oblasti demokratije, ljudskih prava, pravde i izgradnje institucija, kroz izgradnju kapaciteta nove generacije političkog rukovodstva i olakšavanje njihovog međusobnog razumevanja i saradnje.

Beogradski bezbednosni forum (BSF)

Najznačajnija međunarodna konferencija o bezbednosti i spoljnim poslovima "od Beča do Istanbula"; jedinstvena inicijativa tri organizacije civilnog društva

Close Menu