Istaknuti programi iz ove celine:

Beogradski dijalozi

Donosioci odluka u Srbiji moraju biti otvoreni za tuđa iskustva, znanja i veštine;

Beogradski bezbednosni forum (BSF)

Jedinstvena inicijativa tri organizacije civilnog društva

Akademija ženskog liderstva

Ravnopravna i nepokolebljiva vizija sveta.

Opis programske celine:

Naša bojazan je da čitavom regionu Zapadnog Balkana – odnosno, Jugoistočne Evrope – preti da postane periferija, oslabljena brojnim bilateralnim sporovima, bez stvarne mogućnosti da utiče na globalna dešavanja. Verujemo kako u kontekstu novih blokovskih podela, kontinuirane ekonomske nesigurnosti i rasta popularnosti populističkih i ekstremnih političkih opcija, potreba za takvim dijalogom koji je stalan i otvoren za drugačija mišljenja nikada nije bila veća.

BFPE zato okuplja političarke, think-tankerke, aktiviste i aktivistkinje, one koji odluke donose, sprovode, tumače i kritikuju; suočava ih sa posledicama nečinjenja; i nastoji sve zajedno izvesti iz “zone komfora” kako bi podstakao debatu koja će voditi ka rešenjima.

Naše aktivnosti u ovoj programskoj oblasti uključuju osmišljavanje, pripremu i realizaciju Beogradskog bezbednosnog foruma (BSF) kao najprestižnije konferencije te vrste “od Beča do Istanbula”, koja se održava od 2011. godine; te Beogradskih dijaloga, platforme za dijalog i saradnju ključnih aktera u Evropi i Beogradu o različitim problemima razvoja Srbije, sve u kontekstu podrške našoj zemlji na putu ka članstvu u EU. Ujedno, realizujući programe koje povezuju profesionalce-predstavnike/ce različitih profesija, nastojimo da putem jednog alternativnog pristupa izgradnji mira pomognemo normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

BFPE navedene aktivnosti realizuje zajedno sa Evropskim pokretom u Srbiji i Beogradskim centrom za bezbednosnu politiku (kada je reč o BSF-u) odnosno Forumom Srbija-Nemačka (kada je reč o Beogradskim dijalozima). Lista naših partnera u ovoj programskoj oblasti kreće od strateških partnera BSF-a: Vilfred Martens centra za evropske studije, Balkanskog fonda za demokratiju, fondacije Robert Boš, Evropskog fonda za Balkan i Fondacija za otvoreno društvo (OSF); ali i uključuje više aktera sa prostora Kosova: Prištinski institut za političke studije, Institut D4D, „Aktiv“, te organizaciju „Izgradnja zajednice“ u Mitrovici.

Svi programi u okviru ove celine:

BFPE nudi programe koji su sveobuhvatni i prilagođeni stvarnim okolnostima rada, te izazovima koji postoje na lokalnom i nacionalnom nivou vlasti, ceneći iskustva svojih polaznika i izbegavajući ex cathedra pristup.

Dijalog za budućnost

Balkanski dijalozi

NQFS

Komparativna analiza odnosa država Višegradske grupe i Balkana prema povećanom prisustvu Kine

Balkans 360

Žene Balkana za novu politiku

Regionalna akademija za javne politike

Ženska parlamentarna mreža

Akademija ženskog liderstva

Srbija i Kosovo: kroz inovacije ka promeni svesti i podizanju poverenja

Regioni

Evropske integracije i lokalni razvoj – ka uspešnim strategijama i dobrom upravljanju (2008 – 2013.)

Lokalno umrežavanje za održivi razvoj

Saradnjom "na lokalu" do normalizacije i unapređenja odnosa Srbije i Kosova

Beogradski dijalozi

Donosioci odluka u Srbiji moraju biti otvoreni za tuđa iskustva, znanja i veštine; spremni da sarađuju, da znaju da pitaju za savet, ali i da budu sposobni da na kraju donose odluke u skladu sa visokim standardima EU i interesima svojih građana.

Regionalna akademija za demokratiju (RAD)

RAD ima za cilj da doprinese regionalnoj saradnji na Zapadnom Balkanu u oblasti demokratije, ljudskih prava, pravde i izgradnje institucija, kroz izgradnju kapaciteta nove generacije političkog rukovodstva i olakšavanje njihovog međusobnog razumevanja i saradnje.

Beogradski bezbednosni forum (BSF)

Najznačajnija međunarodna konferencija o bezbednosti i spoljnim poslovima "od Beča do Istanbula"; jedinstvena inicijativa tri organizacije civilnog društva

Godišnji seminar

Naš najprestižniji i najstariji obrazovni program, jednogodišnji ciklus kroz koji prolaze političarke i političari, kao i neki od lidera javne uprave, civilnog sektora, medija i poslovne zajednice u Srbiji.