Skip to main content
search

Opis programa

Projekat je deo šire inicijative pod nazivom „Budućnost Zapadnog Balkana“ čiji je cilj širenje svesti i podizanje nivoa debate o budućnosti Zapadnog Balkana. Projekat prati razvoj dešavanja na Zapadnom Balkanu i poziva međunarodne stručnjake da u vezi sa njima iskažu svoje viđenje […]

Pročitaj sveAnalize i PublikacijeU fokusu

Vesti

BFPE godišnje realizuje više od pedeset događaja u različitim formatima: konferencija, okruglih stolova, panel diskusija, seminara, radionica i simulacija.

Pogledaj sve Pogledaj sve

Događaji u ovom programu

BFPE godišnje realizuje više od pedeset najrazličitijih događaja: konferencija, okruglih stolova, panel diskusija, savetovanja, radionica i simulacija.

Analize i Publikacije

Sve naše ideje na jednom mestu: analize; predlozi politika; analitički izveštaji sa događaja koje smo organizovali.

Pogledaj sve

Opis programa

Kontekst: Zemlje Zapadnog Balkana suočavaju se sa višestrukim geopolitičkim, ekonomskim, humanitarnim i društvenim izazovima. Iako je prisutan spor, ali stalan proces proširenja NATO-a, nijedna od zemalja ZB još nije blizu članstva u EU. Globalni akteri to koriste kao priliku da povećaju svoj uticaj u Evropi. Osnovni bezbednosni problemi, hendikepirani politički procesi, neformalne zavisnosti, nejasne perspektive i globalni razvoj guraju region u različitim pravcima. Uslovljavanje evropskim vrednostima od strane EU ne mora nužno da odgovara političkim i ekonomskim interesima lokalnih elita. Dakle, postoji potreba za istraživanjem mogućih putanja za Zapadni Balkan s obzirom na prioritete EU, projekciju moći drugih igrača i razvoj događaja u vezi sa pandemijom. Mapiranje potencijalnih trendova i ishoda za Zapadni Balkan, kao i uključivanje perspektive V4 u debatu, podstaći će diskusiju o važnosti ovog regiona za Zapad, posebno EU i NATO. Koristeći se centralnoevropskom saradnjom, nadamo se da ćemo obezbediti da se najbolje preporuke razviju i čuju u EU i SAD.

Cilj projekta: Projekat je deo šire inicijative pod nazivom „Budućnost Zapadnog Balkana“ čiji je cilj širenje svesti i podizanje nivoa debate o budućnosti Zapadnog Balkana. Projekat prati razvoj dešavanja na Zapadnom Balkanu i poziva međunarodne stručnjake da u vezi sa njima iskažu svoje viđenje.

Ciljne grupe: OCD, Univerziteti, Instituti, think-thank organizacije, međunarodne organizacije

Metod rada: Širenje svesti i podizanje nivoa debate sprovedeno je uz niz aktivnosti i publikacija: kreiranje izveštaja o trendovima na Zapadnom Balkanu, objavljivanje i promocija publikacije „Scenariji za Zapadni Balkan 2030“, sastavljanje i promocija OP-ED članaka na temu budućnosti regiona u relevantnim medijima, gostovanje u Visegrad Inshight podkastu, onlajn diskusije, kao i kreiranje i kasnija distribucija video sadržaja komentara priznatih međunarodnih stručnjaka na teme vezane za budućnost regiona Zapadnog Balkana.

Vreme trajanja: 1. maj 2021 – 31. maj 2022.

Partneri: Albanski institut za međunarodne studije (Albanija), EUROTHINK – Centar za evropske strategije (Severna Makedonija), Institut za spoljne poslove i trgovinu (Mađarska), Praški institut za bezbednosne studije (Češka), Slovačka asocijacija za spoljnu politiku (Slovačka).

Donatori: Međunarodni Višegrad fond.

Ovaj post je takodje dostupan na ENG.

Close Menu