Skip to main content
search

Kroz seriju tekstova i video zapisa, nekoliko stručnjaka iz Višegrada 4 i Zapadnog Balkana govorilo je na temu šta se dešava na Zapadnom Balkanu?

Ines Stasa, doktorantkinja na Univerzitetu Epoka (ALB); Dimitar Nikolovski, izvršni direktor EUROTHINK (MK); Julianna Armas, naučni saradnik, IFAT (HU); i naša, Sonja Liht, predsednica Fondacije BFPE za odgovorno društvo govorila je na temu odnosa EU i Zapadnog Balkana. Gospođa Liht je istakla da je pristupanje EU zajednički san celog regiona ZB6, kao što je to bio zajednički san i zemalja Višegradske četvorke. Ali ona je istakla da je „situacija sada mnogo teža nego na početku veka i da je potrebno više napora, više reformi, stvarnije zalaganje sa naše, ali i sa strane Evropske unije“. Šta su još Sonja i drugi stručnjaci iz V4 i ZB regiona rekli na ovu temu pogledajte u videu ispod.

O temi političke krize u Bosni i Hercegovini govorila je: Tetiana Poliak-Grujić, menadžerka EU susedskog programa u Višegrad Insight-u (PL), koja je rekla da aktuelna politička kriza u Bosni i Hercegovini u velikoj meri proizilazi iz Dejtonskog mirovnog sporazuma i nesposobnosti razvijanja institucionalne strukture koja bi od Bostonske Hercegovine učinila funkcionalnu državu; Jasmin Mujanović, politikolog iz Bosne i Hercegovine; Srećko Latal, urednik Balkanske istraživačke mreže (BiH); i Tomaš Stražaj, direktor Slovačkog udruženja za spoljnu politiku (SK).

Jovan Jovanović, bivši srpski poslanik (SRB); Ferenc Nemet, naučni saradnik u IFAT-u (HU); Igor Novaković, direktor istraživanja ISAC fonda (SRB) govorio je o pregovorima Srbije i Kosova. Novaković smatra da je potrebna promena fokusa dijaloga „umesto normalizacije između elita, normalizacije među društvima i pre svega promene medijskog i javnog diskursa u oba društva o drugoj strani“.

Arian Starova, bivši ministar inostranih poslova Albanije; Mariglen Demiri, istraživač u EUROTHINK (MK); I još jednom Srećko Latal, urednik Balkanske istraživačke mreže (BH) i Tetiana Poliak-Grujić, menadžerka EU susedskog programa u Višegrad Insight-u (PL) govorili su o sigurnosti u regionu Zapadnog Balkana nakon ruske invazije na Ukrajinu. Glavni zaključak diskusije bio je da je „rat u Ukrajini dodao dodatni sloj složenosti problemima koji su već postojali na Balkanu poslednjih godina. To je najviše zbog snažnog političkog uticaja koji je Rusija uspostavila širom regiona tokom protekle decenije, a koji je bio rezultat slabljenja prisustva Evropske unije i efekta nestanka njene perspektive proširenja“, naglasio je Latal.

Spotovi su nastali u okviru projekta Zapadni Balkan – istraživanje ruta za region, koji je podržan od strane Međunarodnog višegradskog fonda.

Close Menu