Skip to main content
search

Regioni

Opis programa

Evropske integracije i lokalni razvoj – ka uspešnim strategijama i dobrom upravljanju (2008 – 2013.)

Pročitaj sve Analize i Publikacije U fokusu

Analize i Publikacije

Sve naše ideje na jednom mestu: analize; predlozi politika; analitički izveštaji sa događaja koje smo organizovali.

Pogledaj sve

Opis programa

Osnovni cilj projekta “Evropske integracije i lokalni razvoj – ka uspešnim strategijama i dobrom upravljanju” je jačanje kapaciteta donosilaca odluka u lokalnim zajednicama pojedinih regija u Srbiji za procese evropskih integracija.Kapaciteti donosilaca odluka na lokalnom nivou vršenja vlasti nisu u dovoljnoj meri razvijeni. Postoji potreba da se politike Evropske unije u različitim oblastima «približe» ključnim akterima u lokalnoj zajednici. Opredeljenje naše države za evropske integracije, kao i otpočinjanje pregovora, otvara potrebu za intenzivnim upoznavanjem i osposobljavanjem donosilaca odluka u svim granama i nivoima vršenja vlasti, a pogotovu u lokalnim zajednicama sa različitim aspektima politika Evropske unije. Lokalne samouprave imaju važnu ulogu u evropskim integracijama kao najfrekventnije mesto «susreta» građana sa institucijama i zato su svim akterima reformskih procesa na lokalu potrebna znanja za operacionalizaciju i implementaciju politika EU. Nakon opštih izbora 2012. godine i početka pregovaračkog procesa 2014. godine ova potreba se jos više ističe, jer je u strukturi opštinske vlasti jedan broj osoba koje donose odluke sa nedovoljnim znanjima i veštinama u sprovodjenju politika EU i poznavanju procesa pregovora.

Projektom je obuhvaćeno po 40 osoba iz jedne regije koji su: predstavnici jedinica lokalne samouprave (predsednici opština, članovi opštinskih veća, odbornici, predstavnici opštinske administracije), predstavnici medija, nevladinih organizacija, javnih preduzeća, institucija i biznis zajednice.

Učesnici projekta ciklusom seminara, za svaku regiju pojedinačno, koji se sastoji od četiri trodnevna modula, dobijaju i usvajaju znanja i veštine iz različitih oblasti važnih za odvijanje procesa evropskih integracija naše zemlje.BFPE je ovaj projekat počeo da realizuje u drugoj polovini 2008. godine i do kraja 2013. godine su obuhvaćene sledeće grografske oblasti i lokalne zajednice:

  • Sandžak (jugoistočna Srbija): Nova Varoš, Novi Pazar, Priboj, Prijepolje, Sjenica i Tutin (2008/2009.)
  • Južna Srbija: Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Vranje, Medveđu, Surdulicu, Trgovište i Preševo (2009/2010.)
  • Južni Banat (Vojvodina): Alibunar, Belu Crkvu, Kovačicu, Kovin, Opovo, Pančevo, Plandište i Vršac (2010.)
  • Srem (Vojvodina): Inđiju, Irig, Pećince, Rumu, Sremsku Mitrovicu, Staru Pazovu i Šid (2011.)
  • Zapadna Srbija: Arilje, Bajina Bašta, Čajetina, Ivanjica, Kosjerić, Užice i Požega (2012.).
  • Istočna Srbija: Boljevac, Bor, Kladovo, Knjaževac, Majdanpek, Negotin, Sokobanja i Zaječar (2013.)

(Prilog: Mapa Srbije sa označenim oblastima)

Realizacijom projekta je do sada obuhvaćeno ukupno šest regija sa 44 lokalne zajednice (opština i gradova) i ukupno 219 učesnika/alumnista – donosilaca odluka iz navedenih geografskih područja.

Važan aspekt postizanja generalnog cilja ovog projekta je stvaranje sinergije svih aktera u lokalnoj zajednici, predstavnika jedinica lokalnih samouprava, NVO sektora, medija, biznisa i različitih političkih partija koje vrše funkciju vlasti, ili opozicije. Prioritet se daje i poboljšanju međuopštinske saradnje i izradi zajednickih regionalnih projekta putem jednog posebnog segmenta projekta koji se kontinuirano realizuje u radionicama na sva četiri seminara. Učesnici projekta u periodima između seminara, podeljeni u manje grupe, rade na artikulaciji platformi za izradu medjuopštinskih/regionalnih projekata. Učesnici seminara su sami konsenzusom izabrali i kreirali međuopstinski projekat od interesa za svoje opštine, a kao rezultat u tri regije predsednici oština su potpisali Protokol o međuopštinskoj saradnji (Prilog: potpisani Protokoli o saradnji).Protokol SremProtokol Zapadna SrbijaProtokol Juzni BanatDonosioci odluka iz lokalnih zajednica koji su uspešno završili ciklus seminara, njih 219 od 240 osoba uključenih u projekat, postali su deo Alumni mreže Beogradskog fonda za političku izuzetnost, što znači da je BFPE sa njima održava komunikaciju i uključuje ih u svoje druge programe.

U fokusu

BFPE godišnje realizuje više od pedeset događaja u različitim formatima: konferencija, okruglih stolova, panel diskusija, seminara, radionica i simulacija.

Pogledaj sve
Pogledaj sve
Close Menu