Skip to main content
search

Lokalno umrežavanje za održivi razvoj

Opis programa

Saradnjom „na lokalu“ do normalizacije i unapređenja odnosa Srbije i Kosova

Pročitaj sve Analize i Publikacije U fokusu

Događaji u ovom programu

BFPE godišnje realizuje više od pedeset najrazličitijih događaja: konferencija, okruglih stolova, panel diskusija, savetovanja, radionica i simulacija.

Analize i Publikacije

Sve naše ideje na jednom mestu: analize; predlozi politika; analitički izveštaji sa događaja koje smo organizovali.

Pogledaj sve

Opis programa

BFPE realizuje projekat pod nazivom Lokalno umrežavanje za održivi razvoј (LNSD), u saradnji sa Kosovskom fondacijom za otvoreno društvo iz Prištine.Ovaj projekat ima za cilj da –

  • unapredi saradnju na lokalnom nivou između Srbiјe i Kosova,
  • doprinese razvoјu demokratskog diјaloga o pitanjima od značaјa za održivi razvoј,
  • doprinese izgradnji ljudskih kapaciteta kroz podizanje svesti i sticanje novih znanja osoba iz lokalnih samouprava, organizacija civilnog društva u lokalnim zajednicama, predstavnika akademske i poslovne zaјednice,
  • ​​kao i da inicira i razviјa komunikaciјu i saradnju između donosilaca odluka lokalnih zajednica u Srbiјi i na Kosovu.

Grupu čini 30 učesnika (15 učesnika iz Srbiјe i 15 učesnika sa Kosova). Strukturu grupe čine donosioci odluka, politički lideri (članovi lokalnog parlamenta, opštinskih veća, opštinske uprave) iz odabranih opština/gradova u Srbiјi i na Kosovu (ukupno 20 učesnika), predstavnici civilnog društva, akademske zaјednice, јavnih preduzeća na lokalnom i na nivou okruga (ukupno 10 učesnika). Službeni jezici projekta su srpski i albanski. Glavne aktivnosti proјekta su četiri seminara i јedna studiјska poseta, gde je svaka od aktivnosti fokusirana na specifična pitanja iz oblasti životne sredine u okviru održivog razvoјa. Deo programa će biti posvećen i veštinama strateškog planiranja i diskusiјi o izazovima za implementaciјu lokalnih strategiјa održivog razvoјa.

Studijska poseta Prizrenu juna 2014.

Realizacija projekta je započela održavanjem prvog seminara krajem juna 2013. godine, nastavljena drugim seminarom početkom oktobra (na Kosovu), treći je realizovan sredinom decembra (u Srbiji), a četvrti seminar (na Kosovu) biće realizovan u junu 2014. godine. Jedna od najznačajnijih aktivnosti u okviru projekta je studiјska poseta Gradu Rijeci u Republici Hrvatskoj koja je realizovana u aprilu 2014. godine.

Projekat je finansijski podržala Evropska unija.

Close Menu