Skip to main content
search

U sastavu projekta Lokalno umrežavanje za održivi razvoј (LNSD), u saradnji sa Kosovskom fondacijom za otvoreno društvo iz Prištine, BFPE trenutno organizuje studijsku posetu gradu Rijeci u Hrvatskoj.

Ovaj projekat ima za cilj da unapredi saradnju na lokalnom nivou između Srbiјe i Kosova*, doprinese razvoјu demokratskog diјaloga o pitanjima od značaјa za održivi razvoј, doprinese izgradnji ljudskih kapaciteta kroz podizanje svesti i sticanje novih znanja osoba iz lokalnih samouprava, organizacija civilnog društva u lokalnim zajednicama, predstavnika akademske i poslovne zaјednice, ​​kao i da inicira i razviјa komunikaciјu i saradnju između donosilaca odluka lokalnih zajednica u Srbiјi i na Kosovu.

Realizacija projekta je započela odrzavanjem prvog seminara krajem juna 2013. godine, nastavljena  drugim seminarom početkom oktobra (na Kosovu*), treći je sredinom decembra održan u Srbiji, a četvrti seminar (na Kosovu*) će biti realizovan u maju 2014. godine. Jedna od najznačajnijih aktivnosti u okviru projekta je studiјska poseta Gradu Rijeci u Republici Hrvatskoj.

Rijeka_obracanje zamenika Marka Filipovica

Obraćanje zamenika gradonačelnika Marka Filipovića učesnicima u studijskoj poseti.

Prvog dana studijske posete učesnike seminara je pozdravio zamenik gradonačelnika Rijeke, Marko Filipović, a potom im je predstavljen rad samog grada na polju energetskog razvoja. Razvojnu strategiju Grada Rijeke predstavila je dr Nataša Zrilić,savetnica gradonačelnika. Učesnicima seminara je zatim predstavljen rad Regionalne energetske agencije i preduzeća Energo d.o.o.

Narednog dana, učesnici su posetili Županijski centar za upravljenje otpadom Marišćina, odlagališta otpada Viševac i odlagališta opasnoga otpada Sovjak i upoznali se sa radom Luke Rijeka.

Učesnici u poseti odlagalištu Viševac.

Učesnici u poseti odlagalištu Viševac.

Učesnici su izrazili posebno interesovanje za mogućnost korišćenja energije koja bi se mogla dobiti preradom otpada, kao i koliko su daleko ova odlagališta otišla u primeni standarda za odlaganje otpada koja je propisala Evropska unija. Načelnica opštine Viškovo, na čijoj teritoriji se nalaze odlagališta, Sanja Udović, je na radnom ručku istakla značaj regionalne saradnje kako u ovim, tako u svim ostalim pitanjima u oblasti održivog razvoja. Na kraju dana posetili smo kompleks bazena Kantrida, kao primer dobre prakse javno-privatnog partnerstva u kome je primenjen kogeneracijski energan.

Završni dan studijske posete započeo je odlaskom u Lučku upravu Rijeke gde su glavna tema razgovora bili projekti koje Luka sprovodi, a koji se odnose na energetsku efikasnost i zaštitu životne sredine. Predstavnici Lučke uprave su govorili i o značaju koji Luka ima za privredu grada. Potom su riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i njegov zamenik Marko Filipović priredili prijem za članove naše studijske grupe. Gradonačelnik Obersnel je posebno istakao razvoj civilnog društva u Gradu Rijeci, kao i saradnju koju grad ima sa civilnim sektorom u oblasti održivog razvoja. Gradonačelnik izrazio uverenje da će primeri i iskustva koja su učesnici posete videli u Rijeci biti od koristi posebno predstavnicima lokalnih samouprava u daljem razvoju svojih lokalnih zajednica, kao i u procesu približavanja Evropskoj uniji.

Zajednička fotografija sa gradonačelnikom Rijeke, g. Obersnelom.

Zajednička fotografija sa gradonačelnikom Rijeke, g. Obersnelom.

Nekoliko učesnika sa Kosova je izrazilo želju da poseti Odeljenje za urbanizam Grada Rijeke, što su im domaćini omogućili.

Ovaj projekat finansira Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji.

Ovaj post je takodje dostupan na ENG.

Close Menu