Regionalna akademija za javne politike

Zamisao RPA je da primenom metode strateškog prognoziranja (eng. strategic foresight, strategic forecasting) na složene društvene probleme, a pre svih, odnose na prostoru Zapadnog Balkana, doprinese jačanju saradnje i veza između lidera promene i mišljenja u regionu.

Napredno političko obrazovanje Promocija i umrežavanje lidera

Regionalna akademija za javne politike

Prvi događaj u okviru našeg novog programa – Regionalne akademije za javne politike (Regional Policy Academy), koji organizujemo zajedno sa partnerima iz Evropskog fonda za Balkan, je održan u Bečićima, Crna Gora od 14. do 15. maja.

23 odabranih alumnista Evropskog fonda za Balkan i Beogradskog fonda za političku izuzetnost, od kojih desetoro čine alumnisti Regionalne akademije za demokratiju, su uzeli učešće u ovom dvodnevnom događaju. Seminarom je moderirala Redžina Džozef, predavač na Univerzitetu u Njujorku, doskorašnji istraživač u Klingendejl institute i međunarodno priznati stručnjak iz ove oblasti. Seminar je bio uvod za učesnike u metodu strateškog prognoziranja.

Učesnici su imali mogućnost da uče o ovoj visoko kompleksnoj metodi za prognoziranje budućih događaja sa ciljem primene ove metode na Zapadni Balkan kroz razvijanje scenarija o budućim odnosima između zemalja regiona. Ovi scenariji bi trebalo da budu originalni doprinos odlučilaca na Zapadnom Balkanu procesu pomirenja u regionu.

Zamisao RPA je da primenom metode strateškog prognoziranja (eng. strategic foresight, strategic forecasting) na složene društvene probleme, a pre svih, odnose na prostoru Zapadnog Balkana, doprinese jačanju saradnje i veza između lidera promene i mišljenja u regionu; odnosno, da se osmisli konkretan redosled koraka na putu ka društvima koja su otvorenija, više demokratska, i kao takva spremnija za članstvo (i zajedničku perspektivu) u Evropskoj uniji.

Angažovanjem političkih i lidera civilnog društva iz regiona Zapadnog Balkana u politički dijalog baziran na strateškom prognoziranju, biće promovisana drugačija vrsta odlučilaca koji su posvećeni regionalnoj saradnji i koji će doprineti pomirenju u regionu Zapadnog Balkana.

Projekat Regionalne akademije za javne politike podržali su Federalni departman za spoljne poslove Švajcarske konfederacije, kroz Ambasadu u Srbiji i Crnoj Gori i Evropski fond za Balkan.

Događaji u ovom programu

BFPE godišnje realizuje više od pedeset najrazličitijih događaja: konferencija, okruglih stolova, panel diskusija, savetovanja, radionica i simulacija. Saznajte više.

U okviru Programa

Sve naše programske aktivnosti na jednom mestu; ideje; analize; predlozi politika; izveštaji sa konferencija i događaja koje smo organizovali.