Skip to main content
search

DGAP

Ponovo je jedan od zaposlenih u Beogradskom fondu za političku izuzetnost dobio priliku da učestvuje u TRAIN programu nemačkog Saveta za međunarodne odnose (DGAP). Ove godine je naš koordinator programa, Bogdan Urošević, izabran kao jedan od ukupno dvanaest učesnika odabranih da pohađaju ovaj trodelni seminar.

U cilju podsticanja dijaloga o praktičnim politika između istraživačkih nevladinih organizacija (think tanks) i političkih aktera na Zapadnom Balkanu, TRAIN program (Think Tanks Providing Research and Advice through Interaction and Networking) pruža organizacijama iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije mogućnosti za pohađanje treninga i umrežavanje. Cilj ovog programa je pružanje podrške civilnom društvu i jačanje nacionalnog i evropskog dijaloga o praktičnim politikama u vezi sa temama relevantnim za proces EU integracije pomenutih zemalja.

Tokom drugog seminara održanog u Berilnu, učesnici su imali prilike da se sastanu sa javnim službenicima i istraživačima u Bundestagu, kao i da prisustvuju sastancima sa nekoliko značajnih donosilaca odluka, među kojima su Hajke Badenhauzen na čelu Sekretarijata odbora za evropske poslove parlamenta Evropske Unije u Bundestagu, kao i Katarina Arents, zamenica predsedavajućeg Odseka za Zapadni Balkan u Saveznom ministarstvu za spoljnu politiku SR Nemačke. Pored toga, polaznici su dobili priliku da pohađaju radionice koje su imale za cilj osmišljavanje strategije za predstavljanje i diseminaciju izrađenih predloga praktičnih politika, kao i da učestvuju na događaju fokusiranom na reakcije i komentare povodom britanskog referenduma o Evropskoj Uniji u međunarodnoj zajednici.

Na narednom seminaru u Briselu polaznici će dobiti priliku da pred donosiocima odluka prezentuju izrađene predloge praktičnih politika, strategije zagovaranja, kao i svoje istraživačke projekte.

TRAIN program je finansiran od strane Saveznog ministarstva spoljnih poslova Nemačke (Pakt za stabilnost Jugoistočne Evrope), a implementira ga Savet za međunarodne odnose Savezne Republike Nemačke (DGAP).

 

Close Menu