Skip to main content
pretraga

Četiri scenarija za budućnost

Uskoro će u Briselu biti predstavljena četiri scenarija, rezultat radionica vođenih sledeći metodologiju strateškog prognoziranja (eng. strategic foresight) u kojima su autori – zaposleni u državnoj upravi, think-tank-ovima i pojedini karijerni političari mlađe generacije iz šest društava Zapadnog Balkana – pokušali da predvide kako će izgledati saradnja između mladih ljudi na ovim prostorima za nekoliko godina od sada.

Scenariji su kreirani prema dva opredeljujuća činioca – izvesnosti dalje integracije/dezintegracije Evropske unije i političkoj stabilnosti (postoji/ne postoji). Kako ćete videti, nalazi naših polaznika su više nego interesantni.

Redom, scenariji su nazvani:

  1. „IT Enlightment“ – „Prosvetljenje“ izazvano raširenom upotrebom i napretkom novih tehnologija kao izvora zaposlenja i profita;
  2. „Waking up from the groundhog day“ – „Buđenje iz košmara“; novopronađenu stabilnost regiona prati dalja integracija u EU;
  3. „Relapse“ – „Povratak na staro“ odnosno nestabilnost i neizvesnost;
  4. „Left at the altar“ – „Napušteni na oltaru“, odnosno Zapadni Balkan ostavljen da se muči u svojim nesporazumima dok Evropa nastavlja da se integriše.

Izrada scenarija omogućena je u okviru projekta Regionalne akademije javnih politika, koju su podržale Ambasada Švajcarske u Srbiji i Evropski fond za Balkan. 

Close Menu