Mladi su novi zeleni

Realizovali smo radionice i seminare u cilju: promovisanja adaptacije na klimatske promene; smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte i upravljanja vodnim resursima.

Očuvanje životne sredine Političko i društveno uključivanje

Mladi su novi zeleni

Posle katastrofalnih uskršnjih poplava 2014. godine, klimatske promene su konačno ušle u fokus delovanja državnih organa u Srbiji, što je otvorilo prostor i unutar civilnog sektora za podizanje svesti u svim kategorijama društva o problemima sa kojima se Srbija suočava danas.

BFPE je, u saradnji sa Ambasadom Savezne Republike Nemačke započeo projekat Mladi su novi zeleni, koji je usmeren ka srednjoškolcima. U sklopu ciklusa od tri seminara i radionice, đaci tehničkih škola i gimnazija imali su priliku da razviju veštine promovisanja adaptacije na klimatske promene, kao i da prošire svoja znanja o smanjenju CO2 emisija, upravljanju vodnim resursima, i drugim temama koje su značajne za ovu oblast.

Prvi seminar pod naslovom „Klimatske promene – kako nas menjaju?“ je započeo predavanjem profesora Vladimira Đurđevića sa Fizičkog fakulteta u Beogradu, koji je govorio o nastanku klimatskih promena sa stanovišta moderne klimatologije.

U okviru trodnevnog druženja, polaznici su imali priliku da razgovaraju sa profesorom socijalne ekologije sa Fakulteta političkih nauka, dr Darka Nadića, kao i da posete Republički hidrometeorološki zavod na Košutnjaku, gde su razgovarali sa meteorolozima koji su zaposleni u Centru za praćenje klimatskih promena u okviru RHMZ, kao i da vide na koji način funkcionišu meteorološki merni instrumenti.

Sledeći seminar je održan od 26. do 28. novembra u hotelu Ceptor na Fruškoj gori, na kojem će biti više reči o održivosti biodiverziteta tokom promena u klimi, i na koji način možemo zaštiti svoju životnu sredinu u 21. veku.

U petak 11. decembra 2015. godine u rezidenciji ambasadora Nemačke održana je diskusija povodom završetka projekta „Mladi su novi zeleni“.

Predstavnici srednjih škola koje učestvuju u projektu govorili su o posledicama povećanja globalne temperature usled povećanog korišćenja fosilnih goriva, a istakli su i da Republika Srbija ima najveće potencijale u oblasti hidroenergije i geotermalnih izvora.

Najzad, polaznici programa su, opet u saradnji sa Ambasadom Savezne Republike Nemačke u Beogradu, imali priliku  da učestvuju na RENEXPO® međunarodnoj platformi za eksperte u energetici 20. i 21. aprila 2016. u Belexpocentru u Beogradu. Tamo su posetili štandove više od 70 izlagača iz cele Evrope, a dobili su i priliku da posete interaktivnu izložbu iz Berlina pod nazivom ENERGIEWENDE.

Događaji u ovom programu

BFPE godišnje realizuje više od pedeset najrazličitijih događaja: konferencija, okruglih stolova, panel diskusija, savetovanja, radionica i simulacija. Saznajte više.

U okviru Programa

Sve naše programske aktivnosti na jednom mestu; ideje; analize; predlozi politika; izveštaji sa konferencija i događaja koje smo organizovali.