Skip to main content
search

Zelena stolica

Opis programa

Zelena stolica je mehanizam koji omogućava učešće nevladinih organizacija u radu Odbora za zaštitu životne sredine Narodne skupštine Republike Srbije […]

Pročitaj sve Analize i Publikacije U fokusu

Događaji u ovom programu

BFPE godišnje realizuje više od pedeset najrazličitijih događaja: konferencija, okruglih stolova, panel diskusija, savetovanja, radionica i simulacija.

Analize i Publikacije

Sve naše ideje na jednom mestu: analize; predlozi politika; analitički izveštaji sa događaja koje smo organizovali.

Pogledaj sve

Opis programa

Kontekst: 

Zelena stolica je mehanizam koji omogućava učešće nevladinih organizacija u radu Odbora za zaštitu životne sredine Narodne skupštine Republike Srbije. Ovaj inovativni institucionalni mehanizam pokrenut je sa ciljem stalnog učešća predstavnika udruženja građana aktivnih u oblasti zaštite životne sredine na sastancima Odbora i u aktivnostima koje Odbor organizuje.

Zelena stolica je osnovana 5. juna 2013. godine u Odboru za zaštitu životne sredine u Narodnoj skupštini RS. Sedam organizacija je iniciralo njeno osnivanje sa idejom stalnog učešća predstavnika civilnog sektora na sednicama Odbora. Osnov za osnivanje Zelene stolice je član 63. Poslovnika o radu Narodne skupštine. Ovaj jedinstveni mehanizam omogućava kontinuirano i koordinisano učešće predstavnika organizacija civilnog društva u radu Odbora i jedan je od najvažnijih mehanizama uključivanja građana u rad skupštinskih odbora koji se koriste u Narodnoj skupštini.

Misija “Zelene stolice” je unapređenje komunikacije organizacija civilnog društva sa zakonodavnom granom vlasti i drugim donosiocima odluka kroz uspostavljen mehanizam i ostvarivanje uticaja na poboljšanje zakonskih predloga, izveštaja, strategija i odluka u oblasti životne sredine na centralnom i lokalnom nivou.

“Zelena stolica” je zamišljena kao otvorena, demokratska, uticajna, prepoznatljiva i brza mreža dobro povezanih aktivističkih organizacija sa znanjem, iskustvom i jasnim vođstvom, prisutna u celoj Srbiji, a okrenuta većem učešću građana u donošenju odluka i rešavanju nagomilanih problema u oblasti životne sredine kroz mehanizme u odborima NSRS i Skupština JLS kao i Nacionalnom savetu za klimatske promene.

Cilj projekta: 

U roku od 3 godine ZS je prepoznata kao efikasna, dobro povezana i vidljiva mreža koja broji minimum 70 aktivnih organizacija, kojoj se veruje i koja znanjem utiče na odluke na nacionalnom i lokalnom nivou.

Ciljne grupe:

Narodni poslanici; nevladine organizacije koje se bave životnom sredinom; lokalne samouprave; građani

Metod rada (misli se na opisne aktivnosti ukratko):

Osvnovni način funkcionisanja Mehanizma je kroz obezbeđivanje NVO, članicama Zelene stolice, mogućnost učešća u radu Odbora za zaštitu životne sredine NSRS.

Imajući u vidu da mehanizam okuplja preko 60 organizacija civilnog društva, u cilju što jednostavnijeg načina komunikacije u dogovoru sa Odborom formiran je koordinacioni tim za direktnu komunikaciju sa sekrertarom/kom Odbora. Koordinacioni tim čine tri organizacije: Mladi istraživači Srbije, Centar modernih veština i Fondacija BFPE za odgovorno društvo. Od jula 2021 godine Zelena stolica je od strane Ministarstva životne sredine predložena u sastavn nacionalnog saveta za klimateeske promene.

Sve navedeno se postiže kroz:

  • Stalni razvoj dijaloga, unutrašnje demokratije, solidarnosti i kapaciteta članica
  • Unapređeenje rodne ravnopravnosti u oblasti životne sredine
  • Izrada i širenje biltena Zeleni dijalog
  • Osnivanje Zelenih stolica u JLS

Vreme trajanja: 

Kontinuirano od 2013.

Partneri: 

Centar modernih veština; Mladi istraživači Srbije

Donatori:

Close Menu