Skip to main content
search

Neformalna Zelena poslanička grupa (ZPG) održala je 10. marta 2021. godine radni sastanak posvećen Predlogu zakona o klimatskim promenama. Predlog Zakona će se naći na dnevnom redu skupštinskog zasedanja 16. marta i ovo je bila prilika da se predlog predstavi članicama i članovima grupe. Sastanak je održan u maloj sali Doma Narodne skupštine uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Prisutnim poslanicama i poslanicima analizu zakonodavnog okvira u oblasti klimatskih promena predstavila je Danijela Božanić, donedavno članica radne grupe Ministarstva zaštite životne sredine. Na samom početku je u nekoliko rečenica predstavila zašto je važno da ovaj Zakon, sa čijim se donošenjem kasni, bude usvojen. Predstavila je i Pariski sporazum o klimatskim promenama i njegoviu primenu. Podsetila je da je (po nekim podacima) Srbija pretrpela 7 milijardi evra štete koje su prouzrokovane posledicama klimatskih promena (sušne godine, poplave, razorni vetar..). Posebnu pažnju je posvetila izmenama koje je predlog pretrpeo u odnosu na ranije, radne verzije. Takođe, iskorišćena je prilika da se predstavi brošura “Analiza zakonodavnog okvira: Klimatske promene”.

U drugom delu sastanka članice i članovi su diskutovali o Predlogu zakona. Dubravka Filipovski, jedna od koordinatorki ZPG je govorila o prilici za podnošenje amandmana. Gospođa Vesna Ivković je kao lekarka govorila o važnosti donošenja ovog Zakona za zdravlje ljudi podsećajući koliko klimatske promene utiču na naše zdravlje. Članice i članovi ZPG saglasili su se da zajednički podnesu 3 amandmana na predlog Zakona što će predstavljati važan pomak u radu ZPG. Ovo će biti prvi put da se podnose zajednički amandmani članica i članova grupe. Podsetićemo da je ZPG sastavljena od poslanica i poslanika različitih političkih stranaka i predstavlja primer međupartijske saradnje. Podeljena su zaduženja u vezi sa pripremom amandmana za podnošenje da bi se ispoštovao rok predviđen poslovnikom o radu Skupštine Srbije.

Radnom sastanku prisustvovali su narodni poslanici i poslanice: Árpád Fremond, Bosiljka Srdić, Bratimir Vasiljević, Vesna Ivković, Vesna Krišanov, Gojko Palalić, Žarko Bogatinović, Jasmina Karanac, Ljubinko Rakonjac, Ljubiša Stojmirović, Milan Urošević, Milija Miletić, Milorad Mijatović, Nevena Kostadinova, Petar Vesović i Tomislav Janković.

Realizaciju ove aktivnosti podržava Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji (UNDP) u okviru projekta „Jačanje kapaciteta za unapređeno sprovođenje međunarodnih sporazuma iz oblasti zaštite životne sredine”, koji finansira Globalni fond za životnu sredinu (GEF).

Close Menu