Skip to main content
search

Zelena poslanička grupa (ZPG) održala je 5. marta sastanak sa Odborom za životnu sredinu i vanredne situacije Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) na temu upravljanja otpadom. Skup je održan u Zelenom salonu Narodne skupštine Republike Srbije.

Sastanak je počeo obraćanjima predstavnika Sekretarijata ZPG, kao i Đorđa Stančića, generalnog sekretara SKGO i Predraga Rojevića, predsednika opštine Vrbas i predsednika Odbora ѕa životnu sredinu i vanredne situacije SKGO. Nakon uvodnih obraćanja predstavnika SKGO, ali i koordinatorke ZPG Dubravke Filipovski, usledilo je predavanje Kristine Cvejanov na temu „Upravljanje otpadom u Srbiji”. Gospođa Cvejanov istakla je da je ključni problem u zaštiti životne sredine u Srbiji veliki nedostatak ljudskih kapaciteta. Navela je da u godini, od ukupno 816 očišćenih lokacija divljih deponija, na 746 lokacija se ponovo vratilo deponovanje otpada, što ukazuje na potrebu izmene načina upravljanja otpadom u lokalnim samoupravama i rigorozniju primenu zakona.

Jana Pavlović, savetnica za životnu sredinu i sekretarka odbora SKGO predstavila je članovima i članicama ZPG program i plan aktivnosti Odbora za životnu sredinu i vanredne situacije SKGO. Ona se osvrnula na strateške pravce delovanja odbora za životnu sredinu SKGO, akcioni plan Odbora za 2021. godinu ali i moguće teme za saradnju ZPG i SKGO. Sastanak je završen otvorenom diskusijom o temama koje su pokrivene na prethodnim sesijama.

Close Menu