Skip to main content
search

U Zrenjaninu, od 12-14. marta organizovan je prvi Godišnji seminar sa novom generacijom polaznika i polaznica.

Krovna tema prvog događaja Godišnjeg seminara sa novom grupom 28 polaznika i polaznica bili su socijalni i ekonomski izazovi u Srbiji, regionu i Evropskoj uniji do 2030. godine, sa fokusom na trenutnu ekonomsku i zdravstvenu krizu uzrokovanu pandemijom Kovid-19. Učesnici i učesnice su imali priliku da steknu nova i unaprede postojeća znanja uz predavanja vrhunskih stručnjaka u svojim oblastima.

Prvi dan, nakon uvodnih obraćanja Sonje Liht, predsednice Beogradskog fonda za političku izuzetnost i Tomi Huhtanena, izvršnog direktora Vilfrid Martens centra za evropske studije, Tibor Varadi, profesor emeritus sa Srednjoevropskog univerziteta održao je uvodno predavanje o tome šta su ljudska prava predstavljala nekad, a šta predstavljaju sad. Nakon profesora Varadija, predavanje je održao i Srđan Bogosavljević, na temu javnog mnjenja i društveno političkog konteksta.

Drugi dan započeo je izlaganjem Sema Fabricija, ambasadora i šefa delegacije EU u Republici Srbiji koje se odnosilo na ulogu Evropske unije u oporavku od pandemije Kovid-19. O položaju žena u doba krize i njenim efektima po rodnu ravnopravnost govorile su Brankica Janković, poverenica za zaštitnu rodne ravnopravnosti i Nataša Vučković, izvršna direktorka Fondacije Centar za demokratiju. Preostala dva predavanja u drugom danu seminara odnosila su se na kulturu kao razvojnu komponentu, o čemu je govorila profesorka Milena Dragičević Šešić sa Fakulteta dramskih umetnosti; dok je o izazovima i perspektivama socijalne politike u doba Kovid-19 pandemije sa učesnicima razgovarala Gordana Matković, programska direktorka Centra za socijalnu politiku.

Trećeg i poslednjeg dana prvog događaja Godišnjeg seminara polaznici su slušali o budućnosti javnog zdravstva, na predavanju koje su održali profesorka Vesna Bjegović Mikanović sa Medicinskog fakulteta u Beogradu i Dragoslav Popović, konsultat za javno zdravlje Unicef-a. Program je završen diskusijom novinara Zorana Stanojevića sa Radio Televizije Srbije i Žakline Tatalović sa televizije N1 na temu „uloga medija u doba krize i borbe protiv virusa dezinformacija“.

Ovaj post je takodje dostupan na ENG.

Close Menu