Skip to main content
search

U okviru izuzetno zanimljive i dinamične inicijative kolega i koleginica iz Otvorenog parlamenta, Nedelje parlamentarizma BFPE je bio prisutan zajedno sa partnerskom organizacijom Centrom modernih veština. Na naše veliko zadovoljstvo, predstavljene su čak tri neformalne parlamentarne grupe čiji rad na određeni način podržavamo, ili čije smo osnivanje inicirali.

Sa strukturom, radom i nadležnostima Zelene parlamentarne grupe prisutne je upoznao mr Dejan Radenković istakavši da je to prva neformalna poslanička grupa koja je formirana u Narodnoj skupštini još 2009. godine.

„Grupa broji 28 članova, 19 iz pozicije i devet iz opozicije, a okupili smo se oko zajedničke teme i dogovora da nam prioritet u radu budu opšti a ne politički interesi. Često organizujemo predavanja na razne teme iz oblasti zaštite životne sredine, redovno se sastajemo, dakle postoji kontinuitet u radu. Prioriteti zelene poslaničke grupe su da utičemo na zakone, da poslanici koji su članovi Grupe što više saznaju o poglavlju 27, da zajednički podnosimo amandmane “, zaključio je Radenković.

Ispred Ženske parlamentarne mreže prisutnima se obratila Gordana Čomić, navodeći da je neposredni povod za osnivanje Mreže bila odluka prethodnog saziva skupštine da 30 procenata poslaničkih mesta pripadne ženskoj populaciji. Čomić je tom prilikom istakla da su se tada, u vreme osnivanja, narodne poslanice svih poslaničkih grupa okupile i zajedno zapitale šta je to što one, kao inovaciju mogu ponuditi skupštini i građanima Srbije.

„Inovacija Ženske parlamentarne mreže je što smo mi uspostavile dijalog, a srž tog dijaloga je bila ideja o inovaciji i naš dobrovoljni rad. Okupile smo se i zajedno razmislile da li, i uz čiju pomoć, možemo da formiramo telo koje bi obavljalo razne zadatke. Mi članice naše razlike ostavljamo po strani, a fokusiramo se na borbu protiv nasilja nad ženama , zdavlje žena i ekonomsku podršku ženama“, naglasila je narodna poslanica.

Rad, nadležnosti i strukturu Parlamentarnog foruma za energetsku politiku Srbije predstavila je dr Aleksandra Tomić. Tomić je navela da je Forum formiran 29. juna 2015. godine i u prvom momentu je obuhvatao 14, a danas broji 21 člana iz više političkih stranaka.

„Po ugledu na Evropski parlament koji ima oformljenu neformalnu poslaničku grupu koja obuhvata isključivo temu obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, smatrali smo da je neophodno da se i kod nas u parlamentu oformi jedna neformalna poslanička grupa koja će se baviti temama iz energetike i klimatskih promena. Do sada smo imali četiri sesije i važno je da vam kažem da nam se, pored članova Foruma koji su poslanici, priključila i NVO Beogradski fond za političku izuzetnost. Forum ima određenu inicijativu, napravili smo kalendar aktivnosti, a podržavaju nas GIZ, UNDP i Vestminsterska fondacija“, naglasila je narodna poslanica.

U utorak, 20. oktobra Zelena poslanička grupa održala je petominutne sastanke sa predstavnicima civilnog društva (po principu tzv. speed networking-a ili „brzog umrežavanja“).

zpg na nedelji parlamentarizma-5-minutni razgovori

Foto copyright Dragan Kujundžić 2015

Uz zvuk starinskog zvonca, narodni poslanici i predstavnici civilnog društva, održavali su individualne kratke susrete, koji su se nakon pet minuta i novog zvuka zvonca završavali, i u isto vreme su započinjali nove sastanke sa promenjenim narodnim poslanicima i sagovornicima iz civilnog sektora.

Članovi Zelene poslaničke grupe Krstimir Pantić, Mirjana Đoković, Ljiljana Kosorić, Velinka Tošić, Jezdimir Vučetić, Katarina Rakić, Jovan Marković, Nevena Stojanović, Nada Lazić, Ivan Karić i prof. dr Janko Veselinović bili su domaćini predstavnicima organizacija Srbijanski Vlasi, Građanska čitaonica Evropa, Asocijacije za razvoj Opštine Bor, Udruženja građana Kruševački ekološki centar, RES Fondacije, Eko centra, Novosadske biciklističke inicijative, Ulice za bicikliste i SAN EKO.

U pripremi teksta korišćeni materijali Nedelje parlamentarizma/Otvorenog parlamenta

Close Menu