Skip to main content
search

Regionalna akademija za demokratiju u studijskoj poseti Nemačkoj

U periodu između 1. i 5. novembra 14 učesnika Regionalne akademije za demokratiju je posetilo Berlin i sa vodećim nemačkim zvaničnicima i akademicima razgovaralo o gorućim pitanjima savremene nemačke politike. Robert Boš fondacija, koja je jedan od partnera RAD organizovala je i podržala ovu studijsku posetu.

rad u berlinu, sastanak sa parlamentarcima

Vrhunac prvog dana studijske posete bio je sastanak u nemačkom parlamentu – Bundestagu. Učesnici su sreli poslanike iz Socijaldemokratske partije Metina Hekverdija i Josipa Juratovića. U otvorenom razgovoru načete su mnoge teme, gde se najveći broj njih ticao odnosa Nemačke sa regionom Zapadnog Balkana. Neophodnost regionalne saradnje, pomirenja i demokratskog deficita političkih elita učesnici su istakli kao najveće probleme punoj integraciji regiona u Evropsku uniju.

Pored sastanaka u Bundestagu učesnici su mogli da čuju i o transparentnosti i efikasnosti u administraciji od Bertil Sander iz Nacionalnog saveta za regulatornu kontrolu. Takođe, posetili su izložbu posvećenu nemačkom ujedinjenju i društvu u tranziciji u nemačkom Istorijskom muzeju. Dan je završen večerom sa Arndom Henceom, TV dopisnikom ARD, koji je raspravljao o izbegličkoj krizi, smatranoj gorućim problemom danas u Nemačkoj.

rad u berlinu, roland jahn

Drugi dan je počeo posetom muzeju „Štazi“ i muzeja i razgovora sa Rolandom Janom iz Federalne komisije za evidenciji Službe državne bezbednosti bivše Demokratske Republike Nemačke (DDR) o neophodnosti suočavanja sa autoritarne prošlosti. Učesnici su takođe uvedeni u trgovinske odnose Nemačke sa Jugoistočnom Evropom i kakav je uticaj finansijske krize, o čemu su govorili Anja Kuiring iz Odbora za istočnoevropskih ekonomske odnose i političkog sistema i političke kulture Nemačke Štefen Hebestreit, šef predstavništva Hamburga u Berlinu. Takođe Sandra Breka, viša potpredsednica Robert Boš fondacije, predstavila je našim učesnicima prioritete u radu ove organizacije.

Vrhunac drugog dana bila je poseta Saveznom ministarstvu spoljnih poslova i susret sa Ernstom Rajhelom o poziciji Zapadnog Balkana među prioritetima nemačke spoljne politike.

Diskusija, koji je bila veoma otvorena i jasna, pokazala je da osim izbjegličke krize, zapadni Balkan ne zauzima visoko na listi nemačkih prioriteta.

rad u berlinu, sastanak sa ambasadorima

Dan je završen večerom sa ambasadorima / otpravnik poslova svih zemalja Zapadnog Balkana.

rad u berlinu, honest assesment of sec coop

Treći dan je bio rezervisan za mini-konferenciji sa Alumni i nemačkih stručnjaka o temama koje su poklopac tokom sve tri godine postojanja RAD. Džudi Dempsi iz Karnegi Evrope, Jozef Janing iz Evropskog saveta za spoljne odnose i Florian Ćehaja iz Kosovskog centra za bezbednosne studije razmatrali su najnovija pitanja bezbednosne saradnje u regionu. Goran Selanec, zamenik komesara za ravnopravnost polova iz Hrvatske i Annamaria Vicsek, poslanik iz Srbije razgovarali o pitanjima ljudskih i manjanskih prava u regionu. I na kraju, Niklas Treutner iz Liquid Democracy i Lana Prlić, potpredsednica Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine razgovarali su o učešću građana i izgradnju demokratskih intitucija.

Close Menu