Skip to main content
search

Opština Apatin je uključena u drugU fazi ROMACTED programa koji je podržan finansijski od strane Saveta Evrope i Evropske unije, a aktivnosti sprovodi uz podršku Fondacije BFPE za odgovorno društvo. 

Kroz ROMACTED grant šemu opština Apatin je dobila sredstva kako bi rešila neke od prepoznatih prioriteta, a koje je identifikovala romska zajednica u Apatinu, ali i u Sonti, gde su aktivno radile dve Lokalne akcione grupe. 

U Sonti je renoviran produženi boravak u osnovnoj školi „Ivan Goran Kovačić“, koju koriste učenici i učenice te škole, bez obzira da li dolaze iz romske zajednice ili većinskog stanovništva i dobrim primerom pokazuju koliko je inkluzija važna i kako se postiže od najranijeg uzrasta. Jednu četvrtina učenika i učenica u ovoj školi čine Romi i Romkinje. 

Učenici koji provode vreme u produženom boravku su veoma srećni zbog novih stolova na kojima mogu da pišu i crtaju.  

Romski kulturni centar u romskom naselju u Sonti dobio je klima uređaj koji je  neophodan kako bi se prostor mogao koristiti i u letnjim i u zimskim mesecima. Takođe, kupljena je nova nošnja za članove i članice ansambla Romskog kulturno umetničkog društva koji takođe vežba u prostorijama Romskog kulturnog centra. 

„Jedva čekam da nastupamo u novoj nošnji, da pokažemo lepotu naše igre, ali i da pokažemo koliko je bogata romska kultura“ izjvaila je jedna od članica ansambla kulturno umetničkog društva. 

I u osnovnoj školi „Žarko Zrenjanin“  u Apatinu je renoviran produženi boravak. 

Pored opremanja produženih boravaka u obe škole je sa učenicima i učenicama svih razreda tokom februara i marta 2024. godine održan niz radionica na temu izgradnje identiteta, predrasuda i poštovanja različitosti, odrastanja dečaka i odrastanja devojčica, značaj obrazovanja u planiranju porodice, rešavanja problema i kreativnog mišljenja, vršnjačkog nasilja, veštine komunikacije i dr. Teme za radionice su birane kao odgovor na prepoznate probleme u zajednici, kao što su rano osipanje romske dece iz sistema obrazovanja, porodično, partnersko i vršnjačko nasilje, isključenost i nemotivisanost.

Predstavnici Saveta Evrope i Fondacije BFPE su 20. marta posetili obe škole i imali priliku da učestvuju u radionicama koje su osmišljene sa idejom da se razgovara na teme inkluzije i jednakosti, ali i izazovima sa kojima se osnovci i osnovke susreću. 

Kroz ROMACTED program se preko 7 godina radi na unapređenju dobrog upravljanja i osnaživanju romske zajednice na lokalnom nivou, kao i kreiranju sinergije između romske zajednice i donosioca odluka.

Close Menu