Skip to main content
search

„Zelena stolica“ je mehanizam koji omogućava učešće nevladinih organizacija u radu Odbora za zaštitu životne sredine Narodne skupštine Republike Srbiјe. Ovaј mehanizam počeo јe sa radom 5. јuna 2013, i postao јe sastavni deo rada Odbora, tako da su predstavnici organizaciјa civilnog društva do sada učestvovali u radu 15 sastanaka i 5 јavnih slušanja u organizaciјi ovog Odbora. U neformalnim razgovorima sa međunarodnim organizacijama u Srbiji, pohvaljen je kao jedini ove vrste, i vrlo koristan s obzirom na predstojeće usklađivanje zakonodavstva u oblasti životne sredine u procesu pridruživanja EU i pregovore oko poglavlja 27.

Radni sastanak kome su prisustvovali članovi Odbora za zaštitu životne sredine, poslanici zainteresovani za životnu sredinu, predstavnici organizaciјa već uključenih u rad ovog mehanizma, te organizacija koje su zainteresovane da se priključe mehanizmu, nadležnih institucija i medija, održan je 24. јuna 2014, u maloj plenarnoj sali Narodne skupštine Republike Srbije.

zelena stolica_diskusija

Sastanak je uvodnim izlaganjem otvorio g. Branislav Blažić, predsednik Odbora za zaštitu životne sredine koji je predstavio plan aktivnosti Odbora u narednom periodu. Prema njegovim rečima, zaštita životne sredine nije samo evropski zahtev, već treba da bude naš prioritet.

Za Evropsku uniju životna sredina je «broj 1», dok mi i ne znamo na kom je mestu. (Branislav Blažić)

Blažić je najavio punu kontrolu izvršne vlasti, saradnju sa organizacijama civilnog društva.  “Ako treba poseban telefon, poseban mejl – mi i vi treba češće da se sastajemo“, naglasio je Blažić. Istakao je kako je razočaran situacijom i nepostojanjem izdvojenog ministarstva za životnu sredinu, što jeste bio jedan od predloga naših partnera u EU. Blažićev predlog je i da „zelena stolica“ postoji ne samo u resornom odboru, već i parlamentu onda kada su na dnevnom redu zakoni o životnoj sredini.

„Transparentnost i otvorenost jedino mogu da izmene životnu sredinu.“

Nakon toga, prisutnima se obratila potpredsednica NSRS Gordana Čomić koja je sa prisutnima razgovarala na temu skupštinskih procedura i načinima saradnje OCD i parlamenta.

Za 14 godina niti jedan zakon nije izašao iz Skupštine isti kao kada je u nju ušao, istakla je Gordana Čomić.

Sastanak se nastavio primerima i iskustvima umrežavanja organizacija civilnog društva oko zajedničke teme, kao i konsultacijama o budućoj koordinaciji i unapređenju rada u okviru mehanizma „Zelena stolica“.

Tri su glavna zaključka sastanka:

  1. da se ponovo raspiše konkurs za učešće NVO u mehanizmu, rok je septembar;
  2. da „zelena stolica“ ostane neformalno telo, bez prevelike strukture;
  3. i najzad, da se krene u proces fandrejzinga kako bi se podigli kapaciteti lokalnih NVO da učestvuju u raspravama o pojedinim zakonima.

Ovaj inovativni institucionalni mehanizam pokrenut je na inicijativu sedam organizacija civilnog društva: Beogradskog fonda za političku izuzetnost, Beogradske otvorene škole, Centra modernih veština, Evropskog pokreta u Srbiji, GM Optimist, Inženjera zaštite živtne sredine i Mladih istraživača Srbije sa ciljem stalnog učesća predstavnika nevladinih organizacija aktivnih u oblasti pitanja zaštite životne sredine u sastancima Odbora i aktivnostima koje Odbor organizuje.


Ovaj post je takodje dostupan na ENG.

Close Menu