Skip to main content
search

Pogled preko horizonta

Opis programa

Preuzmite: Pogled preko horizonta_zapisnik, zaključci i preporuke Međunarodnu ekspertsku radionicu “Pogled preko horizonta: suočavanje sa izbegličkom i migrantskom krizom” organizovali su Beogradski fond za političku izuzetnost (BFPE) i Asocijacija za Jugoistočnu Evropu (SOG) iz Minhena, uz podršku Fondacije za otvoreno društvo, Srbija, a u okviru nemačkog predsedavanja OEBS-om u 2016. godini.Sukobi koji se odvijaju u oslabljenim […]

Pročitaj sve Analize i Publikacije U fokusu

Događaji u ovom programu

BFPE godišnje realizuje više od pedeset najrazličitijih događaja: konferencija, okruglih stolova, panel diskusija, savetovanja, radionica i simulacija.

Analize i Publikacije

Sve naše ideje na jednom mestu: analize; predlozi politika; analitički izveštaji sa događaja koje smo organizovali.

Pogledaj sve

Opis programa

Preuzmite: Pogled preko horizonta_zapisnik, zaključci i preporuke

Međunarodnu ekspertsku radionicu “Pogled preko horizonta: suočavanje sa izbegličkom i migrantskom krizom” organizovali su Beogradski fond za političku izuzetnost (BFPE) i Asocijacija za Jugoistočnu Evropu (SOG) iz Minhena, uz podršku Fondacije za otvoreno društvo, Srbija, a u okviru nemačkog predsedavanja OEBS-om u 2016. godini.Sukobi koji se odvijaju u oslabljenim državama severne Afrike, Bliskog istoka i centralne Azije (Libija, Sirija, severni Irak, Avganistan), primorali su milione ljudi da se pokrenu. Svedoci smo masovne i složene migracije duž „balkanske rute“ i preko Mediterana, koja verovatno nije viđena od 1945. godine. Među ovim ljudima se nalaze izbeglice koje beže iz ratom razorene Sirije i severnog Iraka, ali i ekonomski migranti. Ono što je ovim ljudima zajedničko jeste traganje za boljim i bezbednijim uslovima života.Utvrđeno je postojanje nekoliko „okidača“ migrantske krize, koja je počela u leto 2015. EU nije uspela da ponudi sveobuhvatan odgovor na datu situaciju, imajući u vidu različite stavove država Unije. Državama jugoistočne Evrope bio je prioritet da ubrzaju prolaz migranata kroz svoje teritorije.U uslovima migrantske krize, široka lepeza organizacija i inicijativa civilnog društva našla se u situaciji da rešava ovaj problem. Od pružanja direktne pomoći do kampanja za podizanje svesti, pokazujući solidarnost sa „ljudima u pokretu“, dobrovoljci su pokušavali da nadoknade ono što je nedostajalo u odgovoru države i međunarodne zajednice.Naš cilj bio je da zajedničkim radom pažljivo izabrane grupe donosilaca odluka, predstavnika međunarodnih organizacija, civilnog društva i nezavisnih stručnjaka zemalja koje se nalaze na «balkanskoj ruti» i njenom neposrednom okruženju, predložimo prve korake ka održivim rešenjima u pogledu:

  • humanitarne dimenzije;
  • političkih implikacija;
  • bezbednosnih rizika i
  • širih implikacija za region Jugoistočne Evrope.

Beleške i zaključci diskusija vođenih na radionici poslužili su kao osnov za predloge mera i politika, sa idejom da tokom 2016. budu predstavljeni u više evropskih prestonica.

Close Menu