Skip to main content
search

Radna grupa 15 Nacionalnog konventa o EU

Opis programa

Fondacija BFPE od 2016. koordinira radom radne grupe 15 NKEU posvećene pitanjima vezanim za polje energetike.[…]

Pročitaj sveAnalize i PublikacijeVesti

Analize i Publikacije

Sve naše ideje na jednom mestu: analize; predlozi politika; analitički izveštaji sa događaja koje smo organizovali.

Pogledaj sve

Opis programa

Kontekst: 

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji je platforma civilnog društva koja zastupa interese građana i građanki Srbije u svim fazama procesa evropskih integracija.

Оtvаrаnjеm prеgоvоrа о pristupаnju Srbije Еvropskoj uniji 2014. Godine, Konvent se postavio kао zasebna i neformalna plаtfоrmа civilnog društva. Konvent je uspostavljen kао tеlо za pоsеbnu sаrаdnju Nаrоdnе skupštinе Republike Srbije i civilnоg društvа u prоcеsu pristupnih prеgovora. Međutim, Narodna Skupština nije ostala jedini državni organ koji je prepoznao važnost postojanja platforme civilnog društva. Konvent  je svojom strukturom i načinom rada u potpunosti odgovorio na potrebu da se uspostavi struktuirana i institucionalizovana forma i za saradnju i konsultacije sa Vladom Republike Srbije i njenim telima zaduženim za pregovore o članstvu sa EU – pregovaračkim timom i pregovaračkim radnim grupama.

Očekivanja ključnih aktera u procesu evropskih integracija su da Konvent bude značajan akter za uspostavljanje šireg društvenog konsenzusa u procesu pristupanja Srbije u EU, da omogući formulisanje zajedničkih stavova civilnog društva i davanje preporuka i mišljenja o ispunjavanju merila i uslova za članstvo, za praćenje sprovođenja potrebnih reformi i informisanje javnosti o dobitima koje pridruživanje EU donosi. Ovakva uloga zahteva sveobuhvatno i plansko delovanje kako prema donosiocima odluka kao što su organi, tela, institucije i organizacije Srbije i Evropske unije, ali i prema akterima poput šire stručne javnosti, medija i građana koji takođe koji mogu da doprinesu uspešnosti sprovođenja reformi i podrže procese integracije Srbije u EU.

Fondacija BFPE od 2016. koordinira radom radne grupe 15 NKEU posvećene pitanjima vezanim za polje energetike.

Cilj projekta: 

Ciljne grupe:

Donosioci odluka; stručna javnost; nevladine organizacije; građani

Metod rada (misli se na opisne aktivnosti ukratko):

Vreme trajanja: 

Kontinuirano od 2016.

Partneri: 

Donatori:

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Ovaj post je takodje dostupan na ENG.

Close Menu