Skip to main content
pretraga

Opis programa

Fondacija BFPE od 2016. koordinira radom radne grupe 15 NKEU posvećene pitanjima vezanim za polje energetike.[…]

Pročitaj sveAnalize i PublikacijeVesti

Analize i Publikacije

Sve naše ideje na jednom mestu: analize; predlozi politika; analitički izveštaji sa događaja koje smo organizovali.

Pogledaj sve

Opis programa

Kontekst: 

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji je platforma civilnog društva koja zastupa interese građana i građanki Srbije u svim fazama procesa evropskih integracija.

Оtvаrаnjеm prеgоvоrа о pristupаnju Srbije Еvropskoj uniji 2014. Godine, Konvent se postavio kао zasebna i neformalna plаtfоrmа civilnog društva. Konvent je uspostavljen kао tеlо za pоsеbnu sаrаdnju Nаrоdnе skupštinе Republike Srbije i civilnоg društvа u prоcеsu pristupnih prеgovora. Međutim, Narodna Skupština nije ostala jedini državni organ koji je prepoznao važnost postojanja platforme civilnog društva. Konvent  je svojom strukturom i načinom rada u potpunosti odgovorio na potrebu da se uspostavi struktuirana i institucionalizovana forma i za saradnju i konsultacije sa Vladom Republike Srbije i njenim telima zaduženim za pregovore o članstvu sa EU – pregovaračkim timom i pregovaračkim radnim grupama.

Očekivanja ključnih aktera u procesu evropskih integracija su da Konvent bude značajan akter za uspostavljanje šireg društvenog konsenzusa u procesu pristupanja Srbije u EU, da omogući formulisanje zajedničkih stavova civilnog društva i davanje preporuka i mišljenja o ispunjavanju merila i uslova za članstvo, za praćenje sprovođenja potrebnih reformi i informisanje javnosti o dobitima koje pridruživanje EU donosi. Ovakva uloga zahteva sveobuhvatno i plansko delovanje kako prema donosiocima odluka kao što su organi, tela, institucije i organizacije Srbije i Evropske unije, ali i prema akterima poput šire stručne javnosti, medija i građana koji takođe koji mogu da doprinesu uspešnosti sprovođenja reformi i podrže procese integracije Srbije u EU.

Fondacija BFPE od 2016. koordinira radom radne grupe 15 NKEU posvećene pitanjima vezanim za polje energetike.

Cilj projekta: 

Ciljne grupe:

Donosioci odluka; stručna javnost; nevladine organizacije; građani

Metod rada (misli se na opisne aktivnosti ukratko):

Vreme trajanja: 

Kontinuirano od 2016.

Partneri: 

Donatori:

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Close Menu