Skip to main content
search

U ponedeljak, 8. oktobra Beogradski bezbednosni forum biće domaćin razgovora između Generalnog sekretara NATO-a, Jens Stoltenberga i predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića koji će se održati u hotelu Hajat u Beogradu.

Kako će se razvijati odnosi Srbije i NATO, koje su oblasti sa potencijalom za veću saradnju, koje su praktične koristi za građane naše države i regiona – biće neke od glavnih tema dijaloga koji organizuju osnivači Foruma: Beogradski fond za političku izuzetnost, Beogradski centar za bezbednosnu politiku i Evropski pokret u Srbiji.

Razgovor između predsednika Srbije i Generalnog sekretara NATO-a moderiraće Sonja Liht. Diskutovaće se o tome šta Srbija želi da postigne kada je u pitanju saradnja sa NATO, koji su prioriteti te saradnje i kako se može promeniti dominantno negativna percepcija javnog mnjenja u Srbiji. Takođe, biće razmatrani prioriteti NATO-a u regionu Zapadnog Balkana, budućnost KFOR-a i doprinos NATO-a naporima modernizacije Vojske Srbije.

Osmi Beogradski bezbednosni forum pod nazivom “Zajedništvom do odgovora na novu normalnost” biće održan od 17. do 19. oktobra, takođe u Hajatu.

Na Forumu će učestvovati predsednik Austrije Aleksander Van der Belen, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Srbije Ana Brnabić, evropska komesarka Marija Gabriel (video poruka), zamenica ministra spoljnih poslova Italije Emanuela del Re, pomoćnik zamenika ministra spoljnih poslova Češke David Konecki, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmer, kao i druga značajna imena u oblasti regionalnih i međunarodnih spoljnih i bezbednosnih odnosa i brojni talentovani istraživači iz čitavog regiona Zapadnog Balkana.

Centralne teme trodnevnog okupljanja biće budućnost Zapadnog Balkana, razvoj odnosa unutra Evropske unije, sve veći značaj Azije i promene koje donosi četvrta industrijska revolucija – digitalna revolucija. Takođe, razgovaraće se o novoj fazi dijaloga između Beograda i Prištine; međunarodnoj zajednici; domaćim akterima i reformama u Bosni i Hercegovini; uticaju politike Nemačke i SAD-a; ulozi žena u sektoru bezbednosti; izgledima za pravdu i pomirenje; kao i odnosima između zapada i Rusije, previranjima na Bliskom Istoku, uticaju korupcije na međunarodnu bezbednost, odbrani od propagande i dezinformacija, kao i o sajber bezbednosti. Tradicionalno, Forum će početi akademskim događajem koji okuplja mlade i obećavajuće istraživače. Ovaj put, oni će razgovarati na temu ”Koliko su odgovori EU na krize u okruženju prilagođeni specifičnostima konflikta?”

Beogradski bezbednosni forum, kao mesto susreta i dijaloga, pokrenut je 2011. godine i od tada se organizuje od strane tri organizacije civilnog društva. Danas, ”od Istanbula do Beča” BSF predstavlja jedan od najprestižnijih događaja ove vrste, koji okuplja više od 100 govornika i blizu 700 učesnika: donosioce odluka, predstavnike institucija bezbednosti, civilnog društva, međunarodne  i akademske zajednice iz Srbije, regiona, Evrope i sveta.

Close Menu