Skip to main content
search

U okviru Balkanskih dijaloga održan je 30. novembra na Mašinskom fakultetu u Beogradu okrugli sto na temu pristupanja Zapadnog Balkana Sistemu trgovine emisijama Evropske unije (EU ETS). Inicijativa da se pristupanjem ovoj najvažnijem mehanizmu klimatske politike Evropske unije omogući investiranje u energetsku tranziciju našeg regiona je pokrenuta na Samitu Berlinskog procesa 2022. u Berlinu, raspravljana na različitim skupovima stručnjaka i predstavnika elektroenergetskih preduzeća Zapadnog Balkana kao i na Samitu Berlinskog procesa 2023. u Tirani. Fondacija BFPE za odgovorno društvo je uz podršku Fondacije otvorenog društva-Zapadni Balkan pokrenula projekat posvećen ovoj temi. Vodeći ekspert na projektu Kristijan Egenehofer (Christian Egenhofer), Viši istraživač CEPS-a i Škole za transnacionalno upravljanje Instituta Evropskog univerziteta u Firenci, objavio je analizu koju možete naći na sledećem LINKU.

Pored toga, na istu temu zajednički su pisali Tanja Miščević, privremena ministarka za evropske integracije Republike Srbije i Kristijan Egenehofer, viši istraživač CEPS-a. Njihov zajednički pogled možete pročitati OVDE.

Programski koordinator u Fondaciji BFPE za odgovorno društvo, Luka Milovanović je takođe pisao na ovu temu za Novi magazin. Njegov tekst možete pronaći OVDE.

Ovaj post je takodje dostupan na %s.

Close Menu