Skip to main content
search

Završen je i poslednji nacionalni događaj u okviru alumni generacije Godišnjeg seminara, koji se održao od 14. do 16. septembra u Nišu.

Seminar smo započeli predavanjem profesora Srđana Bogosavljevića iz Ipsos-a sa kojim smo razgovarali o budućnosti političke scene u Srbiji. Nakon toga usledio je BFPE alumni panel, gde su Saša Paunović (DS, Srbija), Marijana Puljak (Pametno, Hrvatska) i Marija Lugarić (SDP, Hrvatska) sa našim alumnistima pričali o demokratskim institucijama u regionu Zapadnog Balkana, poverenju građana u državne institucije, kao i poboljšanju funkcionisanja institucija u kontekstu EU integracija.

Drugi dan počeli smo sa sesijom koja je bila posvećena pitanju izvršne vlasti i mehanizmima njene demokratske kontrole, gde nam se pridružio pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković. Nakon toga sa Srđanom Majstorovićem, predsednikom Upravnog odbora CEP-a, razgovarali smo o obavezama Republike Srbije u pogledu jačanja institucija u procesu evropskih integracija. Drugi deo dana posvetili smo temi rodne ravnopravnosti, o kojoj su alumnisti pričali sa poverenicom za zaštitu ravnopravnosti Republike Srbije, Brankicom Janković i profesorkom Nevenom Petrušić.

Poslednji dan seminara bio je posvećen temi građanskih inicijativa, decentralizaciji i manjinskim politikama u Srbiji. Pored profesora Đokice Jovanovića iz Udruženog pokreta slobodnih stanara i Danijela Dašića iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju, pridružili su nam se i državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ivan Bošnjak i predsednik SKRUG Lige Roma, Osman Balić.

Close Menu