Skip to main content
search

Završen je prvi događaj alumni generacije Godišnjeg seminara. Naši alumnisti su imali priliku da se još jednom okupe i ovaj put razgovaraju na temu Kulture sećanja u regionu. Iako se o temama kulture sećanja i pomirenja dosta razgovaralo u prošlosti, smatramo da još uvek ima prostora za vođenje dijaloga o pitanjima  kao što su: suočavanje sa prošlošću, uloga i značaj istorije u procesu pomirenja, kolektivno sećanje, kulturni i nacionalni identitet, značaj medija i kulturnih institucija u okviru kulture sećanja, mogućnosti pomirenja u regionu, itd.

Kultura sećanja neophodna je za proces pomirenja. Jedan od zaključaka ovog skupa je da se u kontinuitetu mora raditi na osvajanju prostora za saradnju i suživot u regionu. S obzirom da je pomirenje dugotrajan proces, od izuzetne je važnosti organizovati što više ovakvih susreta kako bi se otvarale nove teme koje nas mogu voditi ka eventualnim rešenjima.

Glavna poruka sa kojom smo počeli i završili prvi seminar je: „A šta sam ja uradio i šta mogu da uradim po pitanju teme suočavanja sa prošlošću i procesa pomirenja?”

Naši gosti – izlagači ovoga puta bili su Ivan Ivanji; Jelena Volić-Helbuš; dragi prijatelji iz sestrinskih škola u regionu – Boris Raonić, Mile Aleksoski i Tihomir Ponoš; Milivoje Mihajlović, Naim Rašiti; te predstavnik Vilfred Martens centra za evropske studije (koji podržava program Godišnjeg seminara) Dimitar Lilkov i najzad, direktor Francuskog instituta u Srbiji Žan Baptist Kuzin.

Close Menu