Skip to main content
search

Antikorupcijski forum Zapadnog Balkana

Opis programa

U okviru projekta je od 13. do 17. juna 2016. organizovan skup u hotelu 88 Rooms u Beogradu za trideset predstavnika organizacija civilnog društva i državnih institucija za borbu protiv korupcije iz zemalja našeg regiona. Učesnici su se upoznali sa stanjem borbe protiv korupcije u Srbiji o čemu su im govorili istaknuti predstavnici nevladinog sektora, […]

Pročitaj sve Analize i Publikacije U fokusu

Događaji u ovom programu

BFPE godišnje realizuje više od pedeset najrazličitijih događaja: konferencija, okruglih stolova, panel diskusija, savetovanja, radionica i simulacija.

Analize i Publikacije

Sve naše ideje na jednom mestu: analize; predlozi politika; analitički izveštaji sa događaja koje smo organizovali.

Pogledaj sve

Opis programa

U okviru projekta je od 13. do 17. juna 2016. organizovan skup u hotelu 88 Rooms u Beogradu za trideset predstavnika organizacija civilnog društva i državnih institucija za borbu protiv korupcije iz zemalja našeg regiona. Učesnici su se upoznali sa stanjem borbe protiv korupcije u Srbiji o čemu su im govorili istaknuti predstavnici nevladinog sektora, kao i novinari koji se bave ovom tematikom. Takođe, organizovane su i posete Agenciji za borbu protiv korupcije i kancelariji Poverenika za slobodan pristup informacijama i zaštitu podataka o ličnosti.

Zatim, u periodu od 11. do 14. jula 2016. grupa od 20 učesnika-istraživača iz regiona Zapadnog Balkana je posetila Varšavu. Ovo je drugi obrazovni događaj koji je planiran, a koji je pružio mogućnost učesnicima programa da se bolje upoznaju sa strukturom i radom institucija koje imaju značajnu ulogu u sistemu prevencije i borbe protiv korupcije, kao i da diskutuju sa relevantnim akterima u ovoj sferi. Pored uvodnog obraćanja Katarzyna Waksmundzka, zamenice direktorke Evropske akademije za demokratiju (EAD) program je obuhvatio studijske posete sledećim institucijama:

  • Batori fondacijaGrażyna Kopińska, ekspertkinja za borbu protiv korupcije
  • Državna revizorska institucijaKrzysztof Kwiatkowski, predsednik
  • Agencija za borbu protiv korupcije – Rafał Rutkowski i Natalia Sondej, eksperti
  • Javno tužilaštvo – Jarosław Malinowski, odeljenje za organizovani kriminal i korupciju
  • Institut za odnose sa javnošću – Filip Pazderski, ekspert za lobiranje

Najzad, 29. marta 2017. godine u hotelu Zira u Beogradu, održan je ekspertski okrugli sto o zaštiti uzbunjivača u Srbiji čiji je cilj bio da okupi sve relevantne aktere iz oblasti zaštite uzbunjivača u Srbiji i da se razmotre efekti Zakona o zaštiti uzbunjivača dve godine nakon njegovog usvajanja. Ovaj okrugli sto je okupio oko dvadeset predstavnika civilnog društva, pravosuđa – sudija i pomoćnika javnog tužioca, istraživačkih novinara i predstavnike nezavisnih državnih organa – Zaštitnika građana i Agencije za borbu protiv korupcije. Posebno je bilo značajno uvodno izlaganje Nemanje Nenadića, programskog direktora Transparentnosti Srbija koji je predstavio stanje u oblasti zaštite uzbunjivača u Srbiji i postavio smernice za dalju diskusiju.

Projekat je sproveden uz podršku Višegradskog fonda, a vodeća organizacija je bila Evropska akademija za diplomatiju, jedna od škola političkih studija koje, poput BFPE, deluju pod pokroviteljstvom Saveta Evrope.

U fokusu

BFPE godišnje realizuje više od pedeset događaja u različitim formatima: konferencija, okruglih stolova, panel diskusija, seminara, radionica i simulacija.

Pogledaj sve
Pogledaj sve
Close Menu