Skip to main content
search

Model saradnje u reintergraciji Roma povratnika koji su razvili Program za razvoj Ujedinjenih Nacija u Srbiji (UNDP u Srbiji), Beogradski fond za političku izuzetnost (BFPE) i Stalna konferencija romskih udruženja građana – Liga Roma (SKRUG) predstavljen je na radionici u okviru godišnje međunarodne konferencije Međunarodnog društva za zdravlje i ljudska prava (ISHHR). Radionica pod nazivom ,,Saradnja kroz zadrugarstvo“ održana je 26. septembra na Novosadskom sajmu. 

Među panelistima na radionici bili su: Sonja Liht, predsednica BFPE, Predrag Vuletić (Pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova), Steliana Nedera (zamenica stalne predstavnice UN u Srbiji), Osman Balić (SKRUG), Stevan Nikolić (koordinator za romska pitanja grada Subotice), Dejan Bajramović (grad Vranje), Pavle Golicin (konsultant), Danilo Ćurčić (konsultant za ljudska prava), Maša Bubanj (HELP Srbija), i Jelena Šapić iz Centra za istraživanje javnih politika (CENTAR).

Model zadrugarstva i saradnje u lokalnoj zajednici je razvijen kao sredstvo za pospešivanje održive integracije povratnika u Srbiji. Takođe, predstavljeni su rezultati terenskog istraživanja o iskustvima Roma povratnika u Subotici, Nišu i Vranju, tri lokalne samouprave u kojima je model uspešno sproveden. U daljem toku radionice, posebna pažnja je bila posvećena ženama, mladima i deci kao najugroženijim grupama povratnika. Cilj radionice je bio, između ostalog, i da učesnici nastave sa debatom o izazovima sa kojima se Romi povratnici suočavaju i drugim strategijama održive integracije Roma povratnika, kao i da razmotre na koji način bi zadruge mogle da doprinesu integraciji najugroženijih grupa povratnika.

Među najzačajnijim zaključcima sa diskusija koje su se razvile u toku događaja našla se konstatacija da je neophodno donošenje valjanog Zakona o socijalnim preduzećima kako bi se povratničkim, romskim, ali i drugim vidovima zadruga obezbedio adekvatan okvir za funkcionisanje, kao i činjenica da je neophodno da odgovarajući predstavnici javnih vlasti na centralnom i lokalnom nivou iskoriste primere dobre prakse poput modela saradnje i zadrugarstva koji dolaze iz prakse civilnog sektora i međunarodnih organizacija i inkorporiraju ih u relevantne predloge i praksu javnih politika.

Događaj je bio i medijski propraćen, te se ceo radijski prilog mogao pratiti u okviru emisije Romano Them Radio Beograda.

Šira ISHHR konferencija je za temu imala problem raseljavanja lokalnih zajednica kao posledice konflikata, fenomen masovne traumatizacije, kao i odgovor Evrope (naročito Centralne Evrope) na masovni priliv migranata sa srednjeg istoka i severne Afrike.

Ovaj post je takodje dostupan na ENG.

Close Menu