Skip to main content
search

Beogradski fond za političku izuzetnost u saradnji sa Poverenikom za zaštitu ravnopravnosti, a uz finansijsku podršku Amabasade Kraljevine Holandije u okviru MATRA programa održao je dva okrugla stola sa predstavnicama lokalnih samouprava i političarkama iz lokalnih političkih partija u Preševu 22. februara i  u Nišu 23. februara 2019. godine, u okviru projekta „Za više žena na mestima odlučivanja“. Na okruglim stolovima razmatrani su značaj rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou i načini primene dobre prakse organizovanja žena u politici, kao i uloga lokalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost i potencijalnih saveznika u njihovoj afirmaciji na lokalnom nivou.

Sastanak u Preševu otvorio je Shqiprim Arifi, predsednik Opštine Preševo ukazujući na značaj većeg broja žena na mestima odlučivanja, i istakao da se u Preševu sve vise žena aktivno uključuje u politiku, kao i da ih sve više ima među odbornicama i na izvršnim funkcijama, bez obzira na patrijahalnu sredinu u kojoj žive. On je istakao da je razvoj i napredak ostvaren na ovom polju u prethodnom periodu rezultat zajedničkog rada muškaraca i žena.

Višnja Baćanović, aktivistkinja Ženske platforme za razvoj Srbije, govorila je o značaju rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou, kao i o rodnoj perspektivi u radu radnih tela u opštainama i gradovima, ali i o ulozi mehanizama za rodnu ravnopravnost. Takođe, ukazala je na mogućnosti saradnje na lokalnom nivou.

O iskustvu žena u politici iz ličnog iskustva diskutovale su Gordana Čomić i Ferida Čustović iz Ženske parlamentarne mreže Narodne skupštine Republike Srbije. Obe govornice su se osvrnule na izazove sa kojima se žene suočavaju u politici, kao i na mogućnosti koje aktivno političko delovanje otvara. Aktivno učešće u razgovoru uzele su pomoćnica gradonačelnika, predstavnici i predstavnice Kancelarije za mlade, Saveta za bezbednost, Saveta za zapošljavanje, članovi i članice Gradskog veća. Razgovoru su se pridružile i predstavnice političkih partija, kao i predstavnice organizacija civilnog sektora iz Preševa.

Sastanak u Nišu otvorila je Dragana Sotirovski, načelnica okruga Niš, koja je istakla na početku da se žene ustručavaju da se bave politikom, jer vlada uverenje da politika nije za žene, ali da žene Niša itekako ulaze u politiku i pokazuju zašto je  važno da nas ima više. Ona je rekla da su žene manje sujetne, imaju više strpljenja i odgovornije su u upravljanju.

Ivanka Mihailović i Svetlana Stefanović, programske koordinatorke Beogradskog fonda za političku izuzetnost govorile su o značaju rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou, kao i o rodnoj perspektivi u radu radnih tela u opštainama i gradovima, ali i o ulozi mehanizama za rodnu ravnopravnost.

O iskustvu žena u politici iz ličnog iskustva govorila je Jelena Žarić Kovačević, iz Ženske parlamentarne mreže Narodne skupštine Republike Srbije. Ona je sa prisutnim ženama podelila svoja iskustva i izazove sa kojima se suočavala tokom svog političkog angažmana. Naglasila je da je saradnja među ženama ključ uspeha i napretka i da mreže koje postoje mogu da se iskoriste na još bolji način. Ona je takođe, pozvala sve prisutne da se aktivnije uključe u rad Foruma žena grada Niša i da zajedno osmišljavaju aktivnosti koje će im omogućiti bolju povezanost i veću vidljivost i prisustnost žena u medijskom prostoru.

Većina učesnica su uzele aktivno učešće i delile svoja iskustva sa prisutnim ženama.

U organizovanju okruglih stolova veliku podršku pružili su institucija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, grad Preševo i grad Niš, kao i alumnisti i alumnistkinje programa Beogradskog fonda za političku izuzetnost.

Close Menu