Skip to main content
search

Izveštaj i fotografije: PR tim Fakulteta političkih nauka

Panel-diskusija na temu „Saradnja Kine sa zemljama Zapadnog Balkana i Višegradske grupe“ održana je na Fakultetu političkih nauka. Govornici na panelu bili su programski direktor Beogradskog fonda za političku izuzetnost Marko Savković, istraživač iz Centra za evropske studije Strahinja Subotić i programski asistent Beogradskog fonda za političku izuzetnost Stefan Vladisavljev.

Marko Savković je objasnio da je Kina zemlja koja se danas najviše zalaže za nesmetanu slobodnu trgovinu na globalnom planu, a da pritom baštini tradicije komunizma i da je kao takva jedina konkurentna Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji. „Kina je jedina zemlja koja poseduje globalnu strategiju prvenstveno usredsređenu na ekonomsko povezivanje odnosno na izgradnju koridora koji će olakšati trgovinu“, dodao je Savković. On je podsetio da mi ne razumemo političku kulturu Kine, kao i da su kulturne veze nisu razvijene u dovoljnoj meri, uprkos svim programima razmene i saradnje – što je svakako nešto na čemu treba raditi. „Pred nama je dug put učenja o tome šta je Kina i šta želi da bude u 21. veku, koji je prema jednoj opštoj oceni – vek Azije“, zaključio je Savković.

„Srbija je, prema svim parametrima u odnosima sa Kinom, ispred ostalih zemalja Zapadnog Balkana, bilo da je politički, ekonomski ili kulturološki aspekt u pitanju“, izjavio je Strahinja Subotić. Veliku ulogu u odnosu Srbije i Kine ima to što je Kina prihvatila stav Srbije o Kosovu, kao i to što političke elite u Srbiji imaju pozitivan odnos prema Kini. „U svim dokumentima Srbija se obavezala da će se usaglašavati sa spoljnom politikom Kine – prvenstveno oko problema koji se tiču Južnokineskog mora, ali i da će se dogovarati kada su u pitanju deklaracije Ujedinjenih nacija“, ocenio je Subotić. On je ukazao kako je Srbija prva potpisala strateško i sveobuhvatno partnerstvo sa Kinom i da analize pokazuju da partnerstva te vrste mogu predstavljati značajan indikator u analizi spoljne politike Kine.

Stefan Vladisavljev istakao je da nakon osvrta na zemlje Zapadnog Balkana treba govoriti o tome kakav odnos sa Kinom imaju zemlje Višegradske grupe – Slovačka, Češka, Poljska i Mađarska. „Što se tiče Slovačke ona ima najmanje razvijene trgovinske odnose sa Kinom i ove godine su se obavezali na uvođenje takozvanih skrining mehanizama, kakvi postoje u drugim zemljama Evropske unije, ne bi li zaštitili svoje interese i bezbednost od kineskog uticaja kroz brojne investicije“, izjavio je Vladisavljev. On je predočio kako je od svih zemalja Višegradske grupe Mađarska njen najveći partner,  dok druge zemlje imaju određene vidove saradnje sa Kinom, ali ne toliko vredne pomena. Od svih zemalja sa kojima Mađarska ima saradnju svake godine Kina je na trećem ili četvrtom mestu. „Veliki uticaj na međunarodne odnose Kine ima kampanja koju sprovode Sjedinjene Američke Države, a tiče se kompanije Huawei i kontraverzi koje prate njene uticaje na međunarodnom polju, kao i optužbi za prisluškivanje zarad širenja kineskog uticaja. Međutim, mi smatramo da za sad u Srbiji ne postoji bojazan od toga“, naglasio je Vladisavljev.

Ova panel diskusija je organizovana u okviru projekta “Comparative analysis of the approach towards China: V4 + and One Belt One Road” koji BFPE sprovodi u saradnji sa Prague Security Studies Institute (Czech Republic)Institute of Asian Studies (Slovakia)HAS Center for Economic and Regional Studies, Institute of World Economics (Hungary) and Center for International Relations (Poland).

The International Visegrad Fund (IVF) podržava projekat.

Ovaj post je takodje dostupan na ENG.

Close Menu