Skip to main content
search

Strazbur, 14. maj 2023.

Mi, članovi Zajednice škola političkih studija Saveta Evrope, posvećeni smo jačanju poštovanja demokratije, ljudskih prava i vladavini prava kroz naš rad sa civilnim društvom i kreatorima politike u našim državama.

Duboko smo zabrinuti zbog mnogih različitih i sve sofisticiranijih oblika uznemiravanja, uključujući nasilno praćenje nevladinih organizacija, novinara, advokata, akademije, branitelja ljudskih prava, uzbunjivača i drugih, a svi oni imaju za cilj da ućutkaju glasove neslaganja i obuzdaju politički pluralizam.

Živo građansko društvo je suštinski sastojak funkcionalne demokratije, ali sve veći broj država članica i Saveta Evrope i Evropske unije ograničavaju prava onih koji se usude da osude korupciju, zloupotrebu ovlašćenja ili kršenje prava žena, migranata, LGBTI osoba i drugih marginalizovanih grupa.

Mi, kao i stotine miliona Evropljana, očekujemo da naši lideri reaguju kada se sretnu ove nedelje u Rejkjaviku na 4. samitu Saveta Evrope ali i da li će imati hrabrosti da prozivaju i grde krivce?

I mi smo bili označeni kao „nepoželjna organizacija“ od strane Rusije. Nekoliko naših članova su platili ili plaćaju visoku cenu zalaganja za vrednosti Saveta Evrope.

U Turskoj, osnivač naše turske škole Osman Kavala i njen direktor Hakan Altinai, su u zatvoru po izmišljenim optužbama. Isto tako u Azerbejdžanu, Ilgar Mamadov, direktor škole u Bakuu, nezakonito je držan u zatvoru više od 5 godina. Ruske i beloruske škole su prinuđene da rade u inostranstvu.

S poštovanjem vas, evropske lidere, da prema članu 3 Statuta Saveta Evrope, svaka država članica „mora da prihvati principe vladavine zakona i uživanja ljudskih prava od strane svih lica u njenoj nadležnosti i osnovnih sloboda, i iskreno i efikasno sarađuju u ostvarivanju ciljeva Saveta Evrope…“

Vi znate i znamo da se od Bakua do Budimpešte vladavina prava redovno krši, od Londona do Ankare Evropski sud za ljudska prava je ocrnjen i preko naše kontinentalne populističke autoritarne vlade gaze osnovna ljudska prava.

Hoćete li se izjasniti o ovim pitanjima i pozvati počinioce na odgovornost ili ćete jednostavno zažmuriti na one koji „ozbiljno krše“ član 3 u nadi da će utihnuta diplomatija rešiti problem?

Sigurno je smirivanje Rusije 2008.i 2014. godine i sve veća plima autoritarizma jednom za svagda pokazala da diplomatija i prijateljsko ubeđivanje nisu dovoljni? Sigurno se sećate iz školskih dana da nasilnici odustaju tek kada im se suprotstavite?

Sada je vreme za akciju; ne reči.

Tražimo od vas da pretvorite Evropu u mesto gde će vrednosti za koje se svakodnevno Ukrajinci bore i ginu, zaista poštuju i primenjuju.

Molimo vas da izvršite pritisak na neposlušne vlade da ratifikuju i primenjuju Istanbulsku Konvenciju o borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

Molimo vas, ako ponovo potvrđujete svoju zajedničku posvećenost osnovnim vrednostima Saveta, pokažite svetu da zaista nameravate da praktikujete ono što propovedate.

To znači delovati čvrsto i snažno kako bi se vlade naterale da sprovode odluke ECtHR i žive u skladu sa principima sadržanim u Konvenciji kojom su izabrali slobodno da se pridruže i koji su ponekad su ponekad čak igrali značajnu ulogu u izradi.

Najvažniji među tim principima je pravo za sve ljude u jursdikcijama država članica Saveta Evrope da uživaju „pravo na prava“ koje je Hana Arent snažno podržavala. Ovo uključuje siromašne, ugrožene, migrante, izbeglice, osobe bez državljanstva, drugim rečima sve one koji bi beskrupulozna vlade nastojale da isključe.

Posledice pandemije i rata u Ukrajini dovode mnoge pretpostavke koje smo uzimali zdravo za gotova, ali se one ne mogu koristiti da razvodne naša prava i slobode. Cela svrha naše podrške Ukrajini je da se ovo spreči.

Računamo na vas, naše vođe, da budete postojani u poštovanju i primeni principa i vrednosti za koje se Savet Evrope zalaže. Na vama je kao šefovima države i vlada, jer, nažalost, i Savet Evrope i Evropska unija nisu ništva više i ništa manje od kombinovane političke volje svojih država članica.

KRAJ

NAPOMENE ZA UREDNIKE

  • Udruženje škola političkih studija (ASPS) osnovali su u julu 2008. direktori škola političkih studija Saveta Evrope kako bi imali pojačanu ulogu u upravljanju njihovim programom, kako bi ojačali veze između škola i podstakli njihove aktivnosti.
  • Prva škola je osnovana u Moskvi 1992. Od tada su osnovane druge škole u Albaniji, Jermeniji, Azerbejdžanu, Belorusiji, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Gruziji, Grčkoj, Kosovu, Moldaviji, Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori, Maroku, Poljskoj, Rumuniji, Srbiji, Tunisu, Turskoj i Ukrajini.
  • Nils Muiznieks je postao predsednik ASPS u novembru 2018. Bio je komesar Saveta Evrope za ljudska prava od 2012. do 2018. Prethodno je bio na nekoliko važnih funkcija u Letoniji, uključujući ministra odgovornog za socijalnu integraciju, direktor ASPRI i direktor Letonskog centra za ljudska prava i etničke studije.

KONTAKT:

Jack Hanning, generalni sekretar, +33675797327, [email protected]

Originalno zvanično saopštenje dostupno je na engleskom jeziku OVDE.

Close Menu