Skip to main content
search

Fondacija BFPE za odgovorno društvo u partnerstvu sa Balkan Policy Research Group, organizovala je okrugli sto Osiguranje evropske budućnosti Zapadnog Balkana: Omogućavanje pozitivnog mira 12. maja u Prištini. Konferencija je organizovana u okviru Inicijative Balkanski dijalozi. Ovaj okrugli sto je uspešno poslužio kao platforma za angažovanje dijaloga i saradnje između ključnih aktera sa Zapadnog Balkana, Evropske unije i Sjedinjenih Država. Imao je za cilj da se pozabavi hitnim pitanjima vezanim za geopolitičke interese, bezbednost i energiju, sa ciljem produbljivanja razumevanja, negovanja poverenja i identifikovanja strategija za unapređenje regionalne saradnje i evropskih integracija.

Konferencija je bila strukturisana u 3 panela, od kojih se svaki fokusirao na ključna pitanja neophodna za napredak i stabilnost regiona. Prvi panel je govorio o dostignućima postignutim poslednjih godina kroz sporazume između Kosova i Srbije i ulozi međunarodne zajednice. Drugi panel je naglasio ulogu Evropske unije u podršci procesu integracije, jačanju bezbednosti, promovisanju regionalne saradnje i jačanju partnerstava. Treći panel je istakao značaj energetske bezbednosti za razvoj regiona, fokusirajući se na izazove i mogućnosti u postizanju održivog i bezbednog energetskog sektora kroz diversifikaciju, regionalnu saradnju i integraciju u evropsko energetsko tržište.

Diskusije održane tokom konferencije pružile su vredne uvide i strategije za unapređenje puta Zapadnog Balkana ka miru, stabilnosti i ekonomskom prosperitetu.

Podrška koju su pružile Ambasada Kraljevine Norveške u Prištini i Fondacije za otvoreno društvo dodatno su naglasile posvećenost međunarodnih partnera napretku i razvoju na Zapadnom Balkanu.

Dok region nastavlja svoj put ka evropskim integracijama, inicijative poput Balkanskih dijaloga igraju ključnu ulogu u oblikovanju stabilne, prosperitetne i harmonične budućnosti Zapadnog Balkana.

Sastoje se od donosilaca odluka i stručnjaka iz šest zemalja Zapadnog Balkana (WB6), zajedno sa Evropskom unijom i Sjedinjenim Državama – dijalozi su osmišljeni da pomognu u povećanju i produbljivanju razumevanja, uz izgradnju poverenje između predstavnika različitih geopolitičkih interesa prisutnih u regionu danas.

Close Menu