Skip to main content
search

U periodu od 7. do 9. oktobra u Nišu organizovali smo Design Thinking (Inovativno razmišljanje) trening pod naslovom „Kako da redizajniramo odnos između civilnog i biznis sektora?”.

Na ovoj radionici naši partneri su imali priliku da se upoznaju sa konceptom i fazama u ciklusu inovativnog razmišljanja, formulisanjem ideja, značajem empatije i perspektive u definisanju problema na primeru saradnje civilnog i poslovnog sektora.

Na treningu je istaknuta važnost definicije izazova u procesu inovativnog razmišljanja. Učesnici su radili u grupama i imali su zadatak da definišu specifične izazove na kojima bi želeli da rade koristeći pristup i metodologiju inovativnog razmišljanja. Grupe su se uglavnom susrele sa sledećim izazovom – nedostatak međusobnog razumevanja i informacija u okviru poslovne zajednice o aktivnostima koje sprovode organizacije civilnog društva.

Na samom početku rada predstavljeni su ključni alati prve faze u inovativnom razmišljanju (faza empatije) kao što su: empatijski intervju, posmatranje, korisničko iskustvo, analogija. Učesnici u grupama isprobali su kako različiti alati funkcionišu u praksi i na taj način su prikupili neophodne činjenice i uvide za naredne faze u procesu inovativnog razmišljanja.

Naredna faza – faza definisanja (ideacije) problema uključivala je razumevanje prikupljenih uvida iz faze empatije, sintezu ovih nalaza i definisanje ličnosti – korisnika za koga su osmišljavali rešenje i njihovog gledišta u vezi sa identifikovanim izazovom. Učesnici u grupama imali su zadatak da u praksi primene predstavljene alate za razmišljanje u vezi definisanih izazova. Grupe su uglavnom koristile Mitsubishi, 6-3-5 i obrnuto razmišljanje kao metode za stvaranje niza ideja za rešenje svog izazova. Nakon završetka ove faze, neke od grupa su shvatile da će morati da se vrate korak unazad i ponovo razmotre izazov koji su definisale.

U poslednjoj fazi inovativnog razmišljanja – fazi predstavljanja i testiranja rešenja učesnici su počeli da razmatraju uticaj naspram izvodljivosti svojih ideja putem povratnih informacija o razvijenim prototipima. Predstavljen je niz alata za izradu prototipova, poput izrade skica i dijagrama, ploča sa pričama, lego prototipova, igranja uloga, putovanja kupaca, itd. U grupnom radu učesnici su koristeći pripovedanje, tablu sa pričama i igru uloga, predstavili svoje izabrane prototipe za identifikovane izazove u vezi sa nedostatkom saradnje između poslovne zajednice i
organizacija civilnog društva.

Close Menu