Skip to main content
search

U utorak 12. oktobra, u Šapcu je održana lokalna debata povodom projekta ”Od mog grada mojoj zemlji – kako osigurati razvoj Srbije” u organizaciji Fondacije BFPE za odgovorno društvo, a uz podršku Nemačke agencije za međunarodnu saradnju (GIZ).

Lokalna debata okupila je predstavnike lokalne samouprave, organizacija civilnog društva, predstavnike malih i srednjih preduzeća, predstavnike iz obrazovnih ustanova, lokalnih institucija.

Debata je obuhvatila tri dela. Prvi deo odnosio se na uvodne reči i obraćanja predsednika skupštine grada Šapca Nemanje Pajića, Aleksandra Price, predsednika Asocijacije DUGA i Sonje Licht, predsednice Fondacije BFPE za odgovorno društvo. Drugi deo – Razvojni potencijali grada Šapca, odnosno, predstavljanje socio-ekonomskih aspekata razvoja grada i primere dobre prakse iz društvenog i privrednog života grada. U okviru trećeg dela – Izazovima i integrisanim uslugama sistema socijalne zaštite u Šapcu, predstavnice lokalne samouprave za socijalnu zaštitu, lokalnog Centra za socijalni rad i predstavnik civilnog sektora, kao i istaknuti članovi zajednice prisutni na panelu predstavili su sistem socijalne zaštite u Šapcu i njegov sistem funkcionisanja.

Učesnici debate navodili su različite brendove po kojima je Šabac prepoznat, ali su se usaglasili da Šabac treba da bude prepoznat kao grad sporta i grad koji je primer dobre prakse kada je u pitanju sistem socijalne zaštite. Predstavnici Centra za socijalni rad pohvalili su rad lokalne samouprave koja već godinama unazad posvećeno radi na održavanju sistema socijalne zaštite ali i na unapređenje samog sistema.

Šabac je grad sa većinski starijim stanovništvom, pogotovo u ruralnim sredinama, kome je u velikom broju slučaja potrebna adekvatna nega. Situacija u lokalnoj samoupravi podstakla je usvajanje Strategije javnog zdravlja 2011. godine, čime je Šabac postao prvi grad u Srbiji koji je doneo takav dokument.

Close Menu