Skip to main content
search

Sve predstavnice političkih partija koje su danas učestvovale na Ženskoj predizbornoj konvenciji složile su se da su ekonomsko osnaživanje žena, borba protiv nasilja i diskriminacije, kao i podsticanje žena da aktivnije učestvuju u javnom životu od izuzetne važnosti za dalji demokratski razvoj društva. Konvenciju su organizovali Beogradski fond za političku izuzetnost i Ženska parlamentarna mreža i okupila je predstavnice deset političkih partija koje su, u trominutnim izlaganjima, istakle na koji način njihove partije vide unapređenje položaja žene u Srbiji.

U Konvenciji su učestvovale i: poverenica za rodnu ravnopravnost Nevena Petrušić, šefica Pregovaračkog tima Tanja Miščević i prof. Marijana Pajvančić.

U Konvenciji su učestvovale i: poverenica za rodnu ravnopravnost Nevena Petrušić, šefica Pregovaračkog tima Tanja Miščević i prof. Marijana Pajvančić.

„Srbija je prva u regionu po broju narodnih poslanica i to je dobro ali sam broj nije dovoljan ako ne postoji nastojanje da se žene istinski uključuju u društveni život“, istakla je Marijana Pajvančić, profesorka Pravnog fakulteta u Novom Sadu.

Tanja Miščević, šefica pregovaračkog tima Srbije za pristupanje Evropskoj uniji, koja je takođe učestvovala na ovom skupu, rekla je da žene vrlo dobro znaju kakve reforme su našem društvu potrebne, ne samo zbog priključivanja EU, već zbog nas samih. „Naš zadatak je da se potrudimo da one naše zakone koji su dobri i kvalitetni zaista u praksi i sprovodimo“.

Političarke su se učesnicima konvencije obraćale po azbučnom redu.

Donka Banović iz Demokratske stranke Srbije je rekla da je važno da i u budžetu bude planiranih sredstava za realizaciju akcija usmerenih na poboljšanje položaja žena. „Ukoliko novca u budžetu za takve aktivnosti nema, onda to nije ozbiljno zalaganje“, dodala je ona.

Srpska napredna stranka, istakla je Stana Božović, zalaže se za to da se poveća broj žena na mestima odlučivanja i dodala da će sveobuhvatne reforme sigurno poboljšati položaj žena u društvu.

„Na listi Nove demokratske stranke ima 103 žene i to je najbolji dokaz koliko se istinski zalažemo za veće učešće žena“, rekla je Biljana Hasanović Korać.

Stranku demokratske akcije iz Sandžaka je predstavila dvadesetdvogodišnja Selma Hodžić koja je pojasnila da, po njenom mišljenju, „biti feministkinja u cilju postizanja rodne ravnopravnosti zapravo samo znači biti neko ko se bori za ljudska prava“.

Elvira Kovač iz Saveza vojvođanskih Mađara je poručila da će ova stranka u narednih godinu dana praviti mrežu za pomoć socijalno ugroženim stanovnicima, među kojima ima i mnogo žena.

„Kroz koaliciju sa Bošnjačkom demokratskom zajednicom iz Sandžaka mi ćemo uspeti da uvedemo prvu ženu Bošnjakinju u parlament“, deo je obraćanja Nataše Mićić iz Liberalno demokratske partije.

S leva na desno: Nataša Mićić, Stefana Miladinović, Jasmina Nikolić, Jelena Travar Miljević i Nataša Vučković.

S leva na desno: Nataša Mićić, Stefana Miladinović, Jasmina Nikolić, Jelena Travar Miljević i Nataša Vučković.

Za socijaliste je, istakla je Stefana Miladinović iz Socijalističke partije Srbije, najvažniji test u jednom društvu test jednakosti. Ona je naglasila da su, kao članice Ženske parlamenterne mreže, ponosne na to što je srpski parlament, po broju žena, među prvih 10 u Evropi.

Jasmina Nikolić, predstavnica liste „Dosta je bilo“ je naglasila da je izuzetno važno da se žene odvaže da preuzmu život u svoje ruke a da će im u tome pomoći ekonomsko osnaživanje. Važno je, rekla je ona, da žene stiču preduzetničke kompetencije.

Jelena Travar Miljević iz Ujedninjenih regiona Srbije je podsetila da ova stranka ima najviše žena u svojoj poslaničkoj grupi i da je to, za njih, jasan dokaz njihovog stava prema važnosti učeša žena u politici.

Demokratska stranka, po rečima Nataše Vučković, prioritete u borbi za unapređenje položaja žena vidi u: ekonomskom osnaživanju, borbi protiv nasilja i diskriminacije, naročito kad se posmatra kroz proces približavanja članstvu Srbije u Evopskoj uniji.

Konvenciji je prisustvovao i ambasador Majkl Davenport, šef Delegacije Evropske unije.

Ženska predizborna konvencija deo projekta „Žene za demokratiju i ravnopravnost“ koji je tokom dve godine sprovodio Beogradski fond za političku izuzetnost uz podršku Evrpske unije, Ambasada Finske i Misije OEBS u Srbiji.

Close Menu