Skip to main content
search

BFPE sa zadovoljstvom predstavlja novi projekat – započet u saradnji sa TransConflict-om, institutom „Demokratija za razvoj“ (D4D) i NVO Aktiv – koji za cilj ima da poveže različite aktere Srbije i Kosova putem inovativnih aktivnosti kao što su hakatoni, sajmovi zapošljavanja, preduzetnika, simpozijumi i konferencije.

Udobne prostorije Start-IT centra u Beogradu bile su idealno mesto za „Hackathon“, početnu aktivnost projekta. Trogodišnji projekat, koji finansira EU, ima za cilj da poveže različite aktere iz Srbije i sa Kosova – lekare, arhitekte, urbaniste, dizajnere, IT stručnjake i preduzetnike – kroz inovativne aktivnosti.

20. i 21. maja, šesnaest mladih programera, front-end developera, dizajnera i aktivista iz Beograda, Prištine i Mitrovice radili su na razvoju android i veb-aplikacija koje mogu da doprinesu poboljšanju komunikacije i razmene između srpske i albanske zajednice na Kosovu. U svom radu mogli su da računaju na pomoć pet iskusnih programera i dizajnera – Milota Shale i Blerte Tači iz Prištine, Feđe Kulenovića iz Sarajeva, i Andreja Petrovskog te Uroša Krčadinca iz Beograda, koji su služili kao mentori.

Predstavnici organizacija – Damjan Malbašić (BFPE), Ferid Murseli (D4D), Marija Stanković (NGO Aktiv) i Vladimir Ninković (TransConflict) – kratko su pozdravili učesnike i predstavili projekat. Učesnici su potom razvijali ideje koje će tokom narednih 24 sata sprovele u delo četiri ekipe, koje se sastoje od dva programera, dizajnera i aktivista.

Prva ideja je bila da se stvori aplikacija koja će poslužiti kao sredstvo za prenošenje i razmenu sećanja i ličnih priča o određenim lokacijama i putovanjima na Balkanu. Ideja aplikacije je da će sličnosti koje različite zajednice imaju evocirati zajedničke uspomene.

Druga ideja je bila da se stvori aplikacija vezana za istorijski turizam i koja će pružiti informacije o određenom mestu ili objektu na srpskom, albanskom i engleskom jeziku, na vrednosno neutralan način. Prema učesnicima, „turistički vodiči i aplikacije su puni subjektivnih i jednostranih informacija, koje na Balkanu mogu biti problematične, sa istorijskim činjenicama koje su iskrivljene i predstavljene na potpuno drugačiji način. Svesni smo da se apsolutna objektivnost ne može postići, ali možemo imati za cilj da smanjimo postojeću subjektivnost. Pilot projekat je osmišljen za Beograd, ali verujemo da će biti još mnogo korisnije da se razvije aplikacija koja bi pokrivala turističke lokacije na Kosovu.“

Preostale dve ideje bile su orijentisane ka jačanju ekonomske saradnje. Jedna od ideja je bila da se razvije aplikacija koja će povezati i dati praktične informacije organskim proizvođačima hrane u Srbiji i na Kosovu. Ideja je bila u olakšanju, odnosno boljem razumevanju problema prevoza, skladištenja i poreskih i carinskih procedura, kao i mogućnost za klijente da naruče proizvode iz određenog geografskog područja.

Poslednja aplikacija, pod nazivom ‘FemBusiness „, bila je posvećena povezivanju žena preduzetnica iz Srbije i sa Kosova. Aplikacija će predstaviti lične priče, blogove, kontakt osobe i veze do ženskog preduzetništva udruženja u Srbiji i na Kosovu. Kako su predstavnici D4D i TransConflict istakli, ova aplikacija može biti interesantna za Forum ženskog preduzetništva, osnovan tokom prethodnog projekta koji su ove dve organizacije zajednički realizovale.

Projekat će se nastaviti u septembru i oktobru sa dva simpozijuma – jednim za lekare, a drugim za arhitekte i urbaniste.
Close Menu