Model saradnje u reintegraciji Roma povratnika na međunarodnoj ISHHR konferenciji

Model saradnje u reintegraciji Roma povratnika na međunarodnoj ISHHR konferenciji

September 26, 2017 11:00 am | September 26, 2017 17:00 pm

2017-09-26 11:00:00 1970-01-01 00:00:00 Europe/Belgrade Model saradnje u reintegraciji Roma povratnika na međunarodnoj ISHHR konferenciji Link: https://bfpe.org/kalendar-bfpe-dogadaja/model-saradnje-u-reintegraciji-roma-povratnika-na-medunarodnoj-ishhr-konferenciji/ Master kongresni centar, Novi Sad Belgrade Fund for Pollitical Excellence office@bfpe.org model-saradnje-u-reintegraciji-roma-povratnika-na-medunarodnoj-ishhr-konferenciji

Model saradnje u reintegraciji Roma povratnika na međunarodnoj ISHHR konferenciji

Nakon sprovođenja pilot “modela saradnje” koji je doprineo zapošljavanju Roma povratnika u tri lokalne samoupravne jedinice u Srbiji – Nišu, Subotici i Vranju tokom 2016. i 2017. godine, Program razvoja Ujedinjenih nacija (UNDP), Beogradski fond za političku izuzetnost (BFPE) i Stalna konferencija romskih udruženja građana – Liga Roma predstavljaju dostignuća ovog modela, kao i prepreke sa kojima su se susretali tokom sprovođenja istog, u okviru godišnje međunarodne konferncije Međunarodnog društva za zdravlje i ljudska prava (ISHHR). Model je sproveden u okviru projekta “Pružanje podrške za reintegraciju Roma povratnika” posvećenog zapošljavanju, obrazovanju i udomljavanju Roma, čiji su zahtevi za azil odbijeni u zemljama Evropske unije.

U nastojanju da predstavi postignute rezultate, problematizuje metode pružanja podrške povratnicima, ali i da otvori pitanja položaja najugroženijih kategorija povratnika – mladih i žena, UNDP sa partnerima, u okviru ISHHR konferencije organizuje radionicu “Saradnja kroz zadrugarstvo” u utorak, 26. septembra, na Novosadskom sajmu, Master kongresni centar, Hajduk Veljkova 11, Novi Sad.

Na radionici će svoje perspektive o modelu zadruge i lokalne saradnje, ali i drugim metodama i instrumentima reintegracije povratnika predstaviti i argumentovati predstavnici javnih institucija, međunarodnih i nevladinih organizacija, u okviru više tematskih sesija.