Skip to main content
search

Poziv na debatu „Vojvodina – liderka rodne ravnopravnosti?“

Poziv na debatu „Vojvodina – liderka rodne ravnopravnosti?“

June 29, 2017 11:00 am | June 29, 2017 02:00 pm

Medija centar Vojvodine
Novi Sad, Srbija

Medija Centar Vojvodine, Zmaj Jovina, Novi Sad

Javna debata o stanju institucionalnih mehanizama za rodnu ravnostavnost na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine

Akademija ženskog liderstva organizuje u četvrtak, 29. juna 2017. godine u Novom Sadu, u Medija centru Vojvodine (Zmaj Jovina 3/I) sa početkom u 11 časova javnu debatu pod nazivom „Vojvodina – liderka rodne ravnopravnosti?“ posvećenu stanju institucionalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine, kako bi ukazala na važnost očuvanja i unapređenja institucionalnog okvira za rodnu ravnopravnost na svim nivoima vlasti.

Autonomna pokrajina Vojvodina je od 2002. godine podizala lestvicu kada je u pitanju rodna ravnopravnost formiranjem prvog izvršnog organa vlasti kojoj je ovo bilo u nadležnosti i nazivu – Pokrajinskog sekretarijata za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova, kao i Odbora za ravnopravnost polova u Skupstini AP Vojvodine. Dobra praksa se nastavila 2004. godine donošenjem Odluke o ravnopravnosti polova u Skupštini AP Vojvodine koja je obavezala pokrajinske organe da poštuju i obezbede ravnopravnost žena i muškaraca, kao i formiranjem Pokrajinskog zaštitnika građana – Ombusmana koji među svojim pomoćnicima ima i Pomoćnika za rodnu ravnopravnost (2003. godine) i  Zavod za ravnopravnost polova (2004. godine).

Trenutna situacija u pokrajinskim rodnim mehanizmima nije ohrabrujuća i aktivistkinje i aktivisti žele da skrenu pažnju javnosti na važnost opstanka još uvek krhkog sistema koji je doprinosio ostvarivanju ravnopravnog položaja svih građana i građanki Vojvodine.

Javna debata će okupiti predstavnice i predstavnike institucija sa svih nivoa vlasti koje se bave temom rodne ravnopravnosti, ekspertkinje, političarke, aktivistkinje koje će napraviti presek i analizu stanja, kao i predložiti mere za unapređenje postojeće situacije.

Akademija ženskog liderstva je program čiji je osnovni zadatak da okuplja i jača kapacitete žena angažovanih u javnom i političkom životu i povezuje ih u borbi za unapređenje ženskih ljudskih prava. Akademija je nakon gašenja Uprava za rodnu ravnopravnost 2014. godine, organizovala javno zagovaranje za uspostavljanje novog mehanizma na nacionalnom nivou. Pozitivni pritisak i uključivanje svih važnih aktera, rezultirali su Odlukom Vlade da osnuje Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, koje i danas deluje.

Ovaj post je takodje dostupan na ENG.

Close Menu