Skip to main content
search

Zelena poslanička grupa

ZPG povelja potpisana

Opis programa

Ovu neformalnu grupu čine narodni poslanici i poslanice iz različitih stranaka posvećeni temama zaštite životne sredine i održivog razvoјa, koјi aktivno rade na promociјi i prihvatanju evropskih standarada i normi. […]

Pročitaj sve Analize i Publikacije U fokusu

Događaji u ovom programu

BFPE godišnje realizuje više od pedeset najrazličitijih događaja: konferencija, okruglih stolova, panel diskusija, savetovanja, radionica i simulacija.

Analize i Publikacije

Sve naše ideje na jednom mestu: analize; predlozi politika; analitički izveštaji sa događaja koje smo organizovali.

Pogledaj sve

Opis programa

Kontekst: 

Neformalna Zelena poslanička grupa osnovana je u novembru 2009. godine, i sa svakim sledećim sazivom Narodne skupštine Republike Srbije obnavljala je svoj rad. Ovu neformalnu grupu čine narodni poslanici i poslanice iz različitih stranaka posvećeni temama zaštite životne sredine i održivog razvoјa, koјi aktivno rade na promociјi i prihvatanju evropskih standarada i normi.

Zelena poslanička grupa (ZPG) odličan je primer okupljanja poslanika oko teme i dokazuјe da oblast životne sredine ne poznaјe političke boјe i granice. Cilj ZPG јe da teme zaštite životne sredine i održivog razvoјa dobiјu prioritet i nađu se u fokusu prilikom odlučivanja.

Cilj projekta: 

Cilj Zelene poslaničke grupe je da teme zaštite životne sredine i održivog razvoja dobiju prioritet i nađu se u fokusu prilikom odlučivanja.

Ciljne grupe:

Narodni poslanici i poslanice

Metod rada (misli se na opisne aktivnosti ukratko):

Sa svakim formiranjem novog saziva Narodne skupštine formira se i Zelena poslanička grupa zu datom sazivu. Na početku rada ZPG njeni članovi određuju tri prioriteta na kojima će zajednički raditi tokom trajanja mandata (u prethodnom sazivu: saradnja sa lokalom; zagađenje vode, vazduha i zemljišta; klimatske promene. U novom sazivu još uvek nisu određeni prioriteti).

U skladu sa prioritetima Sekretarijat ZPG organizuje javna slušanja; stručna predavanja; studijske posete, a ZPG predlaže zajedničke amandmane; usvaja zajednička mišljena, itd.

U svakom sazivu ZPG ima 3 koordinatora, narodna poslanika koji uz sekretarijat usmeravaju rad ZPG.

Vreme trajanja: 

Kontinuirano od 2009.

Partneri: 

Od samog početka rada Zelene poslaničke grupe, BFPE i Centar modernih veština obavljaju funkciju njenog sekretarijata.

Donatori

Trenutno GIZ ORF ETC (i OEBS preko CMV-a) (Ranije UNDP; GEF…)

Close Menu