Skip to main content
search

Neformalna Zelena poslanička grupa (ZPG) održala je u utorak, 2. novembra, od 12:00 časova u Zelenom salonu Narodne skupštine Republike Srbije tematski sastanak posvećen novim klimatskim ciljevima EU i njihovoj primeni u Srbiji.

Povod za sastanak je konferencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama koja se ove godine održava u Glazgovu, u periodu od 31. oktobra do 12. novembra (COP26).

Nove klimatske ciljeve Evropske unije, kao i njihove implikacije na Srbiju članovima ZPG predstavila je gđa Varvara Aleksić, pravnica u oblasti energetike i doktorandkinja na Centralnoevropskom univerzitetu u Beču. Ona je poslanicima približila značaj koji aktuelna konferencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama može imati na oblikovanje pravca klimatske politike Srbije. Tokom predavanja i kasnije diskusije, Evropski zeleni dogovor, Zelena agenda za Zapadni Balkan i zakonodavni okvir i ciljevi Srbije u oblasti klimatskih promena pojavili su se kao najznačajnije teme. Aleksić je svoje predavanje zaključila stavom da je neophodno otvaranje širokog društvenog dijaloga o smeru razvoja energetskog sistema, praćenog podizanjem svesti o održivoj energiji i posledicama klimatskih promena.

Pored klimatskih ciljeva EU, tokom sastanka se diskutovalo i o Zelenoj poslaničkoj grupi u Skupštini AP Vojvodine, čiji je rad obnovljen na sednici održanoj 29. oktobra 2021. godine.  Osnivanje Zelene poslaničke grupe u pokrajini inicirale su 2013. organizacije koje i danas čine sekretarijat Zelene poslaničke grupe na nacionalnom nivou. O ovim temama prisutne poslanike informisali su gđa Lidija Radulović iz sekretarijata Zelene poslaničke grupe i narodni poslanik g. Tomislav Janković, koji je istakao potrebu stvaranja sinergije između pokrajinske i nacionalne ZPG.

Tematski sastanak završen je predlogom Lidije Radulović za pokretanje inicijative za organizaciju javnog slušanja na temu klimatske konferencije u Glazgovu. Ovaj predlog je podržan od strane prisutnih narodnih poslanika, članova ZPG.

Tematski sastanak ZPG organizovan je u okviru projekta Jačanje kapaciteta neformalnih Zelenih poslaničkih grupa iz zemalja Jugoistočne Evrope o energetskim i transportnim ciljevima u skladu sa politikom EU koji se uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju sprovodi u okviru Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Evropu – Energija, transport i zaštita klime (GIZ ORF ETC), a finansira od strane Nemačke savezne vlade.

Close Menu