Skip to main content
search

Neformalna Zelena poslanička grupa (ZPG) održala je 14. juna međusektorski sastanak  sa predstavnicima Ministarstva zaštite životne sredine. Tema sastanka bila je predstavljanje nacrta Programa zaštite vazduha u Republici Srbiji sa akcionim planom, kao i aktivnosti Ministarstva na ovom polju. Pored toga, prezentovana je Analiza zakonodavnog okvira zaštite vazduha.

Sastanak su uvodnim rečima otvirile Lidija Radulović ispred sekretarijata ZPG, narodna poslanica i koordinatorka ZPG Dubravka Filipovski, koja je istakla značaj ove teme za rad ZPG, i Zorica Korać, ispred Razvojnog programa Ujedinjenih nacija. Nakon toga je pomoćnica ministarke u Ministarstvu zaštite životne sredine Aleksandra Imšaragić Đurić predstavila aktivnosti Ministarstva na polju zaštite vazduha i naglasila da se na sastanku razgovara o nacrtu rvog Programa zaštite vazduha u Srbiji. Dok su eksperti koji su učestvovali u izradi Nacrta Programa zaštite vazduha u Republici Srbiji Stevan Pećić i Mario Gašperić predstavili sam nacrt Programa. Prisutni poslanici su imali značajan broj pitanja na sadržinu plana, a mere finansijske podrške građanima pojavile su se kao glavna tema.

Sastanak je završen predstavljanjem Analize zakonodavnog okvira zaštite vazduha, koju je predstavio autor analize Ognjan Pantić. On je zaključio da, iako čistiji vazduh finansijski košta, i posledice zagađenog vazduha se mogu kvantifikovati u izgubljenim životima usled zagađenja, ili izgubljenim radnim satima zbog bolesti usred prekomernog zagađenja, a sve to „košta“ mnogo više.

Ovaj post je takodje dostupan na %s.

Close Menu