Skip to main content
search

Zelena poslanička grupa (ZPG) je 27. i 28. aprila učestvovala u studijskoj poseti Zagrebu, organizovanom sa ciljem da se ZPG Zapadnog Balkana upoznaju sa najboljim praksama Republike Hrvatske u vezi sa energetskom tranzicijom i zaštitom klime. Zelenu poslaničku grupu predstavljale su koordinatorke, narodne poslanice Dubravka Filipovski i Jasmina Karanac.

Tokom prvog dana posete, predstavnike regionalnih ZPG u Pantovčaku (predsedništvo Republike Hrvatske) ugostio je Julije Domac, specijalni savetnik predsednika za energetiku i klimu. Nakon toga, poslanici su se, u Hrvatskom Saboru, sastali sa hrvatskim kolegama iz Odbora za životnu sredinu i očuvanje prirode, sa kojima su razmenili iskustva, sa akcentom na reforme neophodne na putu integracija u EU.

Drugi dan posete bio je prilika da poslanici posete Energetski centar Bračak, nekada ruinirani dvorac u region Zagorje, renoviran u skladu sa navišim energetskim standardima, i sada služi kao sedište Regionalne energetske agencije Severozapadne Hrvatske, jednog od domaćina studijske posete. Po povratku u Zagreb usledila je poseta Skupštini grada Zagreb ai razgovor sa Joškom Klisovićem, predsednikom Gradske skupštine.

Studijska poseta sprovedena je uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju sprovodi u okviru Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Evropu – Energija, transport i zaštita klime (GIZ ORF ETC), a finansira od strane Nemačke savezne vlade.

Ovaj post je takodje dostupan na %s.

Close Menu