Skip to main content
search

STRAZBUR 27.04.2022: Politikolozi iz 21 zemlje Evrope i Severne Afrike danas su izrazili šok i razočarenje zbog odluke turskog suda da osudi 64-godišnjeg Osmana Kavalu da provede ostatak života u zatvoru bez ikakve mogućnosti uslovnog otpusta.

Mreža škola političkih studija Saveta Evrope (ASPS) saopštila je da je odluka da se turski branilac ljudskih prava i filantrop proglasi krivim za pokušaj svrgavanja vlade po izmišljenim optužbama bila izvrdavanje pravde u suprotnosti sa obavezujućom presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu da Kavalu ostavi na slobodi.

ASPS je pozvao na momentalno puštanje na slobodu i Osmana Kavale, osnivača Turske škole političkih studija, i ostalih 7 optuženih u ovom slučaju, uključujući Hakana Altinaja, direktora Turske škole, koji su svi osuđeni na 18 godina zatvora.

Ovo je evidentan i neprihvatljiv pokušaj da se ućutka civilno društvo, uguši pluralizam i ograniči politička debata, što je suštinski koncept demokratskog društva za čije je promovisanje i odbranu osnovan Savet Evrope, saopštio je ASPS.

Pozdravljajući tekući prekršajni postupak koji se odnosi na nepoštovanje presude Evropskog suda za ljudska prava od strane Turske, ASPS je istakao da je presuda o Kavali politička odluka i pozvao na hitnu političku akciju od strane Saveta Evrope, Evropske unije i njihovih članica. Države treba da potvrde svoju posvećenost osnovnim evropskim vrednostima i da očuvaju svoj kredibilitet.

Što duže bude dozvoljeno da se neliberalne autokrate poput Erdogana ne drže odgovornim za cinično narušavanje vrednosti i principa na koje su se sve države članice Saveta Evrope i Evropske unije dobrovoljno i svečano obavezale, to će se više urušavati sami temelji Evropskog projekta, saopštio je ASPS.

Pozivajući sve evropske demokratije da se založe za svoje vrednosti, ASPS je rekao da dve vodeće evropske institucije, Evropska unija i Savet Evrope, moraju da deluju sada kako bi zaštitili demokratiju, mir i bezbednost za buduće generacije pre nego što bude prekasno.

Nils Muižnieks
Predsednik
Mreža škola političkih studija Saveta Evrope

Jack Hanning
Generalni sekretar
Mreža škola političkih studija Saveta Evrope

Mrežu škola političkih studija osnovali su u julu 2008. direktori škola političkih studija Saveta Evrope kako bi imali značajniju ulogu u upravljanju njihovim programima, ojačali veze između škola i unapređivali njihove aktivnosti.

Fondacija BFPE za odgovorno društvo je članica Mreže škola političkih studija.

Close Menu