Skip to main content
search

Održiva reintegracija Roma povratnika i interno raseljenih lica u Niškoj Banji kroz stambeno i ekonomsko osnaživanje

Opis programa

Fotografija obnova kuće, Hanza mediaBeogradski fond za političku izuzetnost, Liga Roma i Gradska opština Niška Banja najavljuju pokretanje projekta “Uspostavljanje stambene i finansijske autonomije Roma povratnika i interno raseljenih lica kroz saradnju na lokalnom novou” koji je finansiran od Evropske unije. U okviru projekta biće realizovane sledeće aktivnosti: Otvaranje lokalne kancelarije u Niškoj Banji. Osnovni zadatak […]

Pročitaj sve Analize i Publikacije U fokusu

Događaji u ovom programu

BFPE godišnje realizuje više od pedeset najrazličitijih događaja: konferencija, okruglih stolova, panel diskusija, savetovanja, radionica i simulacija.

Analize i Publikacije

Sve naše ideje na jednom mestu: analize; predlozi politika; analitički izveštaji sa događaja koje smo organizovali.

Pogledaj sve

Opis programa

Fotografija obnova kuće, Hanza mediaBeogradski fond za političku izuzetnost, Liga Roma i Gradska opština Niška Banja najavljuju pokretanje projekta “Uspostavljanje stambene i finansijske autonomije Roma povratnika i interno raseljenih lica kroz saradnju na lokalnom novou” koji je finansiran od Evropske unije. U okviru projekta biće realizovane sledeće aktivnosti:

  • Otvaranje lokalne kancelarije u Niškoj Banji. Osnovni zadatak kancelarije je da bude dostupna svim potencijalnim korisnicima projekta u pružanju informacija vezanih za projektne aktivnosti kao i pružanju pravne i drugih pomoći.
  • Procena potreba tržišta rada u Nišavskom, Jablaničkom i Topličkom okrugu, tj. potrebe za uslugama i radnom snagom. – Cilj je identifikovanje najmanje 20 kompanija zainteresovanih za našu ciljnu grupu. 
  • Pravljenje baze podataka o povratnicima i interno raseljenima kao i izrada socijalnih karti Roma i interno raseljenih lica u opštini Niška Banja. Cilj je izrada najmanje 100 socijalnih karti. 
  • Uspostavljanje saradnje između opštine Niška Banja, BFPE, Privredne komore Srbije, Regionalne privredne komore Niš i zainteresovanih kompanija i preduzetnika za zapošljavanje korisnika projekta.
  • Projektom su predviđene 2 vrste obuka: a) Obuka iz bezbednosti i zaštite na radu, i b) Program drugog treninga će se bazirati na nalazima analize potreba tržišta rada u regionu grada Niša. Obuke će biti prilagođene sposobnostima, kvalifikacijama i veštinama identifikovanih povratnika i raseljenih lica. Cilj ove aktivnosti je da najmanje 110 povratnika i IRL budu obuhvaćeno ovim obukama.
  • Specifičnost ovog projekta je angažovanje povratnika i interno raseljenih u popravci njihovih kuća ali i kuća drugih povratnika i interno raseljenih. Cilj je da najmanje 40 povratnika i IRL bude radno angažovano na rekonstrukciji kuća. 
  • Popravka kuća povratnika i interno raseljenih lica. Cilj je da se rekonstruiše najmanje 30 kuća. 
  • Lokalno akciono planiranje – strateški pristup rešavanju problema ugroženih grupa kroz razvijanje i usvajanje lokalnih akcionih planova za unapređenje položaja Roma kao i za rešavanje pitanja izbeglih, interno raseljenih lica i povratnika u opštini Niška Banja. 
Close Menu